Rusët shpikin sivëllain e instagramit

Një platformë e re melankolike ndaj Instagramit që u kërkon përdoruesve të postojnë foto të trishtuara të tyre mund të nisë në Rusi këtë javë.

Krijuesit e saj e shikojnë si një mundësi të re për të shprehur trishtimin për humbjen e shërbimeve të njohura si platforma amerikane e ndarjes së fotografive.

Rusia kufizoi hyrjen në Instagram nga 14 marsi dhe më pas e akuzoi pronarin e saj Meta-s si fajtor për “aktivitete ekstremiste”.

Instagram tha se vendimi i bllokimit do të prekte 80 milionë përdorues në Rusi.

Edhe pse njerëzit ende ndonjëherë mund të hyjnë në platformën e ndarjes së fotografive, alternativat vendase kanë filluar të shfaqen, më e fundit është ‘Grustnogram’ ose ‘Sadgram’ në anglisht.

“Postoni foto të trishtuara të vetes, tregojini këtë miqve tuaj të trishtuar, jini të trishtuar së bashku”, thuhet në një mesazh në faqen e internetit të platformës.

Në vend të butonit ‘like’ në formë zemre të Instagram-it, Grustnogram ofron një zemër të thyer dhe opsionin për të trishtuarit.

“Ne jemi shumë të trishtuar që shumë shërbime të cilësisë së lartë dhe të njohura po ndalojnë punën e tyre në Rusi për arsye të ndryshme,” tha një nga themeluesit e shërbimit.

“Ne krijuam Grustnogram për të pikëlluar për këtë së bashku dhe për të mbështetur njëri-tjetrin.”

Programuesit po punojnë që aplikacioni të shfaqet në Google Play deri në fund të javës dhe më vonë në App Store.

Rossgram, një imitim i Instagram-it në emër, dizajn dhe skemë ngjyrash, ishte vendosur të publikohej këtë javë, por themeluesit e tij arritën të publikonin një video.