Rrugët më të mira dhe më të këqija në Europë, ku renditet Shqipëria?

Cilësia më e mirë e rrugës nuk barazohet gjithmonë me sigurinë, pasi të dhënat më  të fundit sugjerojnë se disa vende me infrastrukturë të mirë kanë gjithashtu shumë aksidente fatale.

Edhe si një vend që krenohet me disa nga infrastrukturat më të mira të çiklizmit në botë, ky vend evropian dallohet gjithashtu në mbarë botën për shkak të disa prej rrugëve më të mira për automjetet.

Holanda zuri pozicionin më të lartë evropian në Raportin Global të Konkurrueshmërisë 2019 të publikuar nga Forumi Ekonomik Botëror, studimi i fundit thelbësor i realizuar për cilësinë e rrugëve përpara goditjes së pandemisë COVID-19.

Rreth 12,987 drejtues biznesi nga 139 ekonomi anembanë botës u anketuan për cilësinë, shtrirjen dhe gjendjen e rrugëve në vendet e tyre. Të anketuarve iu desh të poziciononin infrastrukturën rrugore të vendeve të tyre në një shkallë nga një në shtatë, ku një ishte jashtëzakonisht e varfër dhe ndër më të këqijat në botë, dhe shtatë janë ndër më të mirët.

Në Evropë, sondazhi zbuloi se evropianët perëndimorë kanë ose mendojnë se kanë  infrastrukturë më të mirë rrugore në kontinent. Evropianët lindorë, nga ana tjetër, kanë një pamje të përgjithshme të zymtë të cilësisë së rrugëve në vendet e tyre. Holanda (6.4) zë vendin e parë për cilësinë e rrugëve në Evropë –tejkaluar nga Singapori (6.5) globalisht – e ndjekur nga Zvicra (6.3). (e cila është gjithashtu e treta në botë), Austria (6.0), Portugalia (6), Spanja (5.7) dhe Kroacia (5.6). Në nivel global, vendi i katërt dhe i pestë për cilësinë më të mirë të infrastrukturës rrugore shkoi në Hong Kong (6.1) dhe Japonia (6.1).

Pesëshja e fundit në listë në Evropë sheh Maltën (3.3), e 106 në listën globale nga 141 vende, Ukrainën (3.0) në 114, Rumaninë (3.0) në 119, Bosnje dhe Hercegovinën (2.8) në 121. Moldavia (2.6) në vendin e 127-të.

Rrugët më të këqija në botë, sipas drejtuesve të biznesit të anketuar nga Forumi Ekonomik Botëror, janë nëpër Afrikë, Karaibe dhe Lindjen e Mesme, në Çad (1.9), e ndjekur nga Mauritania (2.0), Madagaskari (2.0), Jemeni ( 2.1), Haiti (2.1) dhe DR Kongo (2.1). Grafiku i mëposhtëm ka ndarë vendet në grupe; ngjyra e gjelbër e hapur do të thotë infrastrukturë më e mirë rrugore, dhe e kuqja e theksuar do të thotë më e keqja.

Në anën lindore të Evropës, Greqia spikat me rezultatin 4.6, larg vendit të parë, por më e fortë se fqinjët e saj Bullgaria (3.4), Maqedonia e Veriut (3.4) dhe Shqipëria (3.9). Një tjetër rezultat pozitiv është Turqia (5.0) e cila shënoi më mirë se disa vende perëndimore dhe nordike, si Norvegjia (4.5) dhe Britania (4.9).

Po rezultati për sigurinë rrugore në Evropë? A ka lidhje me cilësinë e infrastrukturës rrugore?

Në vitin 2020, aksidentet rrugore në vendet anëtare të BE morën rreth 18,800 jetë dhe lanë më shumë se 0.5 milionë të lënduar. Këto shifra mund t’ju duken aq të larta, por kontinenti mbetet rajoni më i sigurt në botë kur bëhet fjalë për sigurinë rrugore.

Në BE, numri i aksidenteve të rënda është ulur me 22 për qind, nga 67 në 42.