Rritje rekord e nivelit të deteve në Kinë, rrezikohen qytetet bregdetare

Nivelet e detit në vijën bregdetare të Kinës kanë arritur më të lartat në rekord për të dytin vit radhazi, duke u rritur më shpejt se mesatarja globale dhe duke paraqitur një kërcënim serioz për qytetet bregdetare si qendra financiare e Shangait.

Në vitin 2022, nivelet e detit bregdetar të Kinës ishin 94 milimetra më të larta se “normalja”, e përcaktuar si mesatare gjatë periudhës 1993-2011, duke e bërë atë më të lartën që nga fillimi i regjistrimeve në 1980, tha një zyrtar në Ministrinë e Burimeve Natyrore.

Temperatura e ujërave bregdetare të Kinës është rritur ndjeshëm për shkak të ngrohjes globale dhe rritja e nivelit të detit është përshpejtuar, tha Wang Hua, kreu i departamentit të parashikimit dhe

Niveli mesatar global i detit është rritur 3.4 mm në vit gjatë tre dekadave të fundit, sipas NASA-s .

Rreth 45% e popullsisë së Kinës prej rreth 1.4 miliardë banorësh dhe më shumë se gjysma e prodhimit ekonomik të vendit vjen nga rajonet bregdetare.

Bregdeti kinez është shtëpia e metropoleve të rëndësishme duke përfshirë Shangain, qytetin më të zhvilluar dhe më të pasur të vendit, si dhe qytetin port të Tianjin dhe qendrën e teknologjisë Shenzhen.

Gjatë katër dekadave të fundit, rritja e nivelit të detit përgjatë bregdetit kinez ka shkaktuar efekte afatgjata, duke përfshirë erozionin e ekosistemeve bregdetare dhe humbjen e banesave të baticës. Ato gjithashtu kanë ndikuar në furnizimin me ujëra nëntokësore dhe kanë rritur dëmet e shkaktuara nga stuhitë, përmbytjet dhe ndërhyrja e baticës së kripës, tha Wang.