Rreth 22 mijë hektarë të shkatërruar në Amazonë

Midis nëntorit 2020 dhe tetorit 2021, pyjet tropikale të Atlantikut brazilian humbën 21,642 hektarë, një sipërfaqe e barabartë me më shumë se 20,000 fusha futbolli, sipas një studimi të kryer që nga viti 1989 nga Fondacioni SOS Mata Atlántica me imazhe satelitore nga Instituti Kombëtar i Kërkimeve të Hapësirës ( INPE).

Kjo përfaqëson një rritje prej 66% krahasuar me periudhën e mëparshme të referencës (nëntor 2019-tetor 2020) dhe emetimin e 10.3 milionë tonë CO2 ekuivalent në atmosferë, sipas OJQ-së.

Dhe një përparim prej 90% në lidhje me shpyllëzimin e regjistruar midis 2017 dhe 2018, 11,399 hektarë, vlera më e ulët në serinë historike.

Gjatë mandatit të Bolsonaros, shpyllëzimi u rrit me më shumë se 75%

“Ne nuk prisnim një rritje kaq intensive, menduam se Pylli i Atlantikut do të ishte pak më imun ndaj shpërthimit të shpyllëzimit që po përjetojnë biomet e tjera në Brazil, pasi është një rajon me kontrolle më të mëdha,” Luis Guedes Pinto, drejtor. Njohuri të SOS Mata Atlantica.

“Kjo tregon se bioma po vuan gjithashtu nga çmontimi i politikave dhe legjislacionit mjedisor,” shtoi Guedes Pinto.

Nën presidentin e ekstremit të djathtë Jair Bolsonaro, i cili ka nxitur hapjen e tokave të mbrojtura për agrobiznesin dhe minierat, shpyllëzimi mesatar vjetor në Amazonën braziliane u rrit më shumë se 75% nga një dekadë më parë, sipas shifrave zyrtare.

Më pak i njohur se pylli tropikal i Amazonës, pylli i shiut i Atlantikut (Mata Atlántica në portugalisht) shtrihet për më shumë se 100,000 km2 përgjatë bregut të oqeanit dhe ruan vetëm 12% të bimësisë së tij origjinale për shkak të procesit të urbanizimit, sipas të dhënave nga SOS Atlantic Forest.

“Rritja e shpyllëzimit e mban këtë biom në një shkallë të lartë kërcënimi dhe rreziku,” thekson OJQ në raportin e saj.

Shkaqet e shpyllëzimit

Sipas Guedes Pinto, bujqësia, bujqësia dhe spekulimet e pasurive të paluajtshme rreth qyteteve të mëdha mund të vihen në dukje si shkaqe të prerjes së drurëve.

Nëse shpyllëzimi vazhdon, “do të ketë mungesë uji, ushqimi dhe energjie elektrike”, pasi bimësia mbron burimet e lumenjve të rëndësishëm dhe ekosistemeve të ndryshme të nevojshme për prodhimin e ushqimit si kafeja, portokalli ose soja, paralajmëroi Guedes Pinto, cituar në një deklaratë..

Rritja u regjistrua në 15 nga 17 shtetet braziliane në të cilat biomi është i pranishëm, duke përmbysur trajektoret e “disa viteve” në shtete si Sao Paulo dhe Rio de Zhaneiro, “të cilat ishin afër përfundimit të shpyllëzimit”.