Roboti piktor Ai-Da

Njihuni me Ai-Da. Ky robot është quajtur “artisti i parë ultra-realist robot humanoid në botë” nga krijuesit e tij.

Ai-Da u ndërtua në vitin 2019 dhe roboti tani ka një krah robotik të përmirësuar i cili e lejon atë të përdorë një gamë normale ngjyrash dhe penela.

Sytë e saj, të cilët përmbajnë lentet e kamerës, bëjnë një foto të subjektit, e cila më pas ruhet nga roboti dhe përdoret si referencë për pikturë.

Ai-Da kryesisht hedh bojë në një fletë letre dhe nuk është ende në gjendje të përziejë plotësisht ngjyrat së bashku, megjithatë rezultatet janë realiste.

Duke përdorur inteligjencën artificiale (AI), roboti merr vendime vetë, kështu që dy portrete të të njëjtit person mund të duken ndryshe.

I duhen 45 minuta deri në një orë e 15 minuta për të krijuar një portret dhe rreth pesë orë për piktura në shkallë më të madhe.

Një ekip prej rreth 30 personash punoi në projekt për të sjellë në jetë humanoidin.

Dhe ashtu si homologët e saj njerëzorë, Ai-Da shet veprat e saj të artit. Veprat e artit të bëra nga Ai-Da kishin gjeneruar më shumë se 1 milion dollarë.

Në fund të muajit, Ai-Da do të fluturojë për në Itali ku do të ekspozojë veprat e saj artistike në Bienalen e Venecias, e para për një robot humanoid.

“Ai-Da Robot: Leaping into the Metaverse” do të shfaqet nga 23 prilli deri më 3 korrik 2022 në Galerinë InParadiso.