Rishi Sunak apo Liz Truss, kush po kryeson në debatin televiziv?

Liz Truss kritikoi qasjen e Rishi Sunak ndaj ekonomisë gjatë një debati tjetër të lidershipit konservator, në të cilin kandidatët dukeshin të gatshëm të prishnin rekordin e vetë partisë në qeveri.

Sekretari i Jashtëm, i cili u ul përkrah ish-kancelarit në kabinetin e Boris Johnson për më shumë se dy vjet, sugjeroi që rritja e taksave nga qeveria për të ndihmuar në rikuperimin nga pandemia ishte strategjia e gabuar dhe se Britania u përball me një recesion

Por plani i uljes së taksave, i shtyrë nga zonja Truss, u rrëzua nga rivali i saj, i cili tha se nuk kishte “asgjë konservatore” në lidhje me idenë dhe se nuk do t’i jepte partisë “absolutisht asnjë shans” për të fituar zgjedhjet e ardhshme.

Ata dolën kokë e kokë në një sondazh të menjëhershëm të Opinium se kush performoi më mirë, me Z. Sunak vetëm përpara me 39%, krahasuar me Zonjën Truss me 38%.

Debati nisi me një diskutim veçanërisht të nxehtë për ekonominë, e cila ka qenë një vijë kryesore ndarëse në garën për të pasuar zotin Johnson.

Ish-kancelari Sunak pretendoi se nuk ka “asgjë konservatore” në lidhje me qasjen e zonjës Truss, ndërsa ajo e akuzoi atë për “errësirë” ekonomike.

Përveç ndryshimit të rritjes së taksave të Sigurimeve Kombëtare, zonja Truss ka thënë se do të zbatonte një plan të rritjes ekonomike “menjëherë” nëse bëhet kryeministre, së bashku me vendosjen e një moratoriumi të përkohshëm për taksën e energjisë së gjelbër.

Sunak ka këmbëngulur se barra tatimore, më e larta për 70 vjet, ishte rezultat i niveleve të paprecedentë të shpenzimeve qeveritare të nevojshme për të mbajtur në këmbë ekonominë gjatë pandemisë COVID.

Por zonja Truss tha se asnjë vend tjetër nuk po vendos taksa dhe akuzoi Sunak se nuk kishte plan për rritje.

Ai foli për znj. Truss disa herë pasi paralajmëroi se inflacioni ishte një problem në vitet 1980 dhe është një “problem që kemi tani”.

Por zonja Truss u kundërpërgjigj: “Ai ka rritur taksat në shkallën më të lartë në 70 vjet, dhe ne tani parashikojmë një recesion. E vërteta është në shifra.”