‘Rikthehet’ “The Beatles” falë ndihmës së AI

Inteligjenca artificiale ka ndihmuar në krijimin e një kënge të fundit të Beatles që do të publikohet këtë vit, ka thënë anëtari i saj Paul McCartney.

Në një intervistë nga BBC, McCartney tha se teknologjia ishte përdorur për të “hequr” zërin e John Lennon nga një demo e vjetër e cila u përdor për të përfunduar këngën.

“Sapo e përfunduam dhe do të dalë këtë vit,” tha ai.

McCartney, 84 vjeç, tha se kënga u realizua me ndihmën e regjisorit Peter Jackson, duke përdorur të njëjtën teknologji AI të përdorur për dokumentarin e Beatles, Get Back.

Gjatë bërjes së atij filmi, Jackson dhe ekipi i tij ishin në gjendje të ndanin zërat nga instrumentet.

 “Ai ishte në gjendje të nxirrte zërin e Gjonit nga një kasetë. Kishte zërin e Gjonit dhe një piano, ai mund t’i ndante me AI. Ata i thonë makinës ‘Ky është një zë, kjo është një kitarë, humbe kitarën’. Dhe ai e bëri atë. Pra, ka përdorime të shkëlqyera.”

McCartney nuk zbuloi detaje të demonstrimit, por BBC raportoi se kishte të ngjarë të ishte një këngë dashurie e papërfunduar e vitit 1978.