Rikthehet “Oktoberfest” në Gjermani pas dy vitesh pandemie

Festivali më i famshëm i birrës në botë rihap dyert në Mynih pas dy vitesh mungesë për shkak të Covid-19.

Festivali i Birrës në Mynih (Gjermania jugore) filloi këtë të shtunë pas dy vitesh anulim të kësaj feste të madhe popullore për shkak të pandemisë Covid-19.

Rikthimi i “Oktoberfest”-it popullor ndodh në një kontekst në të cilin birra është më e shtrenjtë: pushtimi i Ukrainës ka shkaktuar çmimet e lëndëve të para dhe të energjisë dhe ka detyruar shumë fabrika të kalojnë kostot e tyre në çmimin e pijeve.

Siç është tradicionale, kryetari i bashkisë së Mynihut, Dieter Reiter, nisi festimet duke thyer fuçinë e parë të birrës me një çekiç dhe duke i ofruar filxhanin e parë kreut të shtetit rajonal bavarez, Markus Söder.

Festa do të zgjasë deri më 3 tetor dhe nuk parashikohet asnjë kërkesë shëndetësore dhe as detyrimi për të mbajtur maskë.

“Oktoberfest” mbledh në kohë normale më shumë se pesë milionë njerëz, një e treta e të cilëve vijnë nga jashtë, veçanërisht nga Azia.

Ajo gjeneron një total prej rreth 1.2 miliardë euro për shkak të ndikimit të saj ekonomik.

Anulimi në vitin 2020 ishte i pari që nga Lufta e Dytë Botërore, ndërsa në 1854 dhe 1873 nuk u mbajt për shkak të epidemive të kolerës.

Gjermanët janë ndër konsumatorët më të mëdhenj të birrës në Evropë, me 84 litra për banor në vitin 2021.

Të premten, në prag të hapjes së “Oktoberfest”, federata gjermane e birrës njoftoi qeverinë për vështirësitë në këtë sektor.

Qeveria duhet të veprojë dhe të mos i lërë kompanitë vetëm me problemet e tyre, dhe nëse nuk e bën, qindra kompani në sektorin gjerman të pijeve do të zhduken dhe mijëra punëtorë do të gjenden të papunë, paralajmëroi federata.

 

*TiboNews