Rikthehet festivali tradicional me dema ‘Corrida de toros’

Vrapimi i parë me dema në tre vjet u zhvillua të enjten në festivalin San Fermín në qytetin spanjoll të Pamplona. Disa vrapues u përplasën dhe u rrëzuan ndërsa dhjetëra mijëra njerëz u kënaqën me rikthimin e një prej ngjarjeve tradicionale më të famshme të Evropës.

Gjashtë dema të udhëhequr nga gjashtë qe të zbutur kaluan nëpër rrugët e Pamplonës për rreth 2 minuta e 35 sekonda pa provokuar shumë masakër mes mijëra vëzhguesve dhe pjesëmarrësve. Rruga prej 875 metrash spërkatet me një substancë për të parandaluar rrëshqitjen e demave në qoshet e ngushta.

Disa vrapues u goditën me këmbë, u shkelën ose u shtynë në trotuarin me kalldrëm. Briri i një kafshe goditi të paktën dy burra në kokë, por asnjëri nuk pësoi dëmtime të rënda.

Spitali i Pamplona tha se gjashtë persona u sollën për trajtim. Ata përfshinin një burrë amerikan 30-vjeçar i cili theu krahun e majtë dhe një djalë 16-vjeçar spanjoll që humbi një pjesë të gishtit në tribunën e demave. Katër burra spanjollë të moshës 19 deri në 45 vjeç gjithashtu u plagosën.

Vrapimi me demat është vetëm një pjesë e festimeve. Pjesa tjetër e ditës përfshin pije, ushqim dhe pjesëmarrje në ngjarje kulturore.

Tetë persona u vranë gjatë festivalit të vitit 2019, i fundit i mbajtur para pandemisë së koronavirusit. Gjashtëmbëdhjetë njerëz kanë vdekur në vrapime me dema që nga viti 1910, më së fundi në 2009.

Demat që vrapojnë çdo mëngjes vriten në darkë nga kasapët. Aktivistët e të drejtave të kafshëve kanë bërë fushatë kundër therjes së kafshëve, por ndeshjet me dema janë ende të njohura në mesin e segmenteve të shoqërisë spanjolle dhe një pjesë integrale e festivalit San Fermín.

Pothuajse të gjithë në Pamplona veshin këmishën tradicionale të bardhë dhe pantallonat me brez të kuq dhe shami për festivalin për një javë.