Rihapet Nord Stream 1, Evropa nuk i beson Rusisë për gazin

Evropa është në garë për të gjetur mënyra për të ulur përdorimin e gazit.

Kjo pas një paralajmërimi të ri nga presidenti rus Vladimir Putin.

Duke folur këtë javë, ai tha se mund të ketë shkurtime të mëtejshme të furnizimeve nëpërmjet një tubacioni kyç.

Komentet vijnë vetëm disa orë përpara rihapjes së rrugës Nord Stream 1.

Është mbyllur për servisim dhe disa kishin frikë se Rusia mund të vononte një rifillim.

Tubacioni ndoshta do të rifillojë funksionimin siç pritej të enjten (21 korrik), por në çfarë kapaciteti nuk dihet.

Rusia kishte ulur tashmë flukset përmes Nord Stream në 40% të niveleve normale përpara ndalimit.

Ndërprerjet kanë penguar përpjekjet evropiane për të rimbushur objektet e depozitimit të gazit përpara dimrit.

Kjo rrit rrezikun e mungesave dhe racionimit.

Tani BE ka vendosur një objektiv për uljen e konsumit të gazit në bllok.

Ai dëshiron që shtetet anëtare të reduktojnë përdorimin me 15% midis gushtit dhe marsit krahasuar me vitet e mëparshme.

Objektivi mund të bëhet i detyrueshëm në rast urgjence, nëse BE-ja deklaron një mungesë serioze të gazit.

Shpresohet se propozimet mund të miratohen brenda disa ditësh, megjithëse Polonia dhe disa shtete të tjera nuk janë dakord.

Presidentja e Komisionit Evropian Ursula Von der Leyen thotë se Evropa duhet të veprojë:

“Në përgjithësi, fluksi i gazit rus tani është më pak se një e treta e asaj që ishte në të njëjtën kohë të vitit të kaluar. Rusia po na shantazhon. Rusia po përdor energjinë si armë. Dhe prandaj, në çdo rast, nëse është një ndërprerje e pjesshme, e madhe e gazit rus ose një ndërprerje totale e gazit rus, Evropa duhet të jetë gati”.

Putin mohon akuza të tilla, duke thënë se Rusia dhe gjiganti i energjisë Gazprom janë partnerë të besueshëm.

Ai thotë se çdo mungesë në furnizime është për shkak të problemeve me pajisjet e tubacionit.