Reaktori bërthamor i Ukrainës mbyllet për shkak të granatimeve

Një nga dy reaktorët operativë në kompleksin e centralit bërthamor të Zaporizhzhia të mbajtur nga Rusia në Ukrainë është mbyllur për shkak të granatimeve ruse, tha të enjten operatori Energoatom.

“Si rezultat i një tjetër bombardimi me mortaja nga forcat ruse, në vendin e termocentralit bërthamor Zaporizhzhia, mbrojtja emergjente u aktivizua dhe njësia e pestë operacionale e energjisë u mbyll,” shkroi Energoatom në Telegram.

Energoatom shtoi se “njësia e energjisë nr. 6 vazhdon të punojë në sistemin energjetik të Ukrainës” dhe po furnizon me energji elektrike për nevojat e vetë termocentralit.

Për shkak të granatimeve, është dëmtuar edhe një linjë e furnizimit me energji elektrike që përdoret për nevojat e vetë termocentralit dhe është dashur të aktivizohen gjeneratorët ndihmës.

Gjeneratorët me naftë po përdoreshin në njësinë e energjisë jo-operuese nr. 2, tha kompania.

Të enjten, një mision i ekspertëve bërthamorë të OKB-së u nis drejt uzinës, edhe pse të dyja palët në konflikt raportuan për luftime në zonë.

Kushtet në uzinë, më e madhja në Evropë, janë zbërthyer për javë të tëra, me Moskën dhe Kievin që kanë fajësuar për bombardimet në afërsi dhe duke nxitur frikën e një katastrofe nga rrezatimi.

Më herët gjatë ditës, Rafael Grossi, shefi i Agjencisë Ndërkombëtare të Energjisë Atomike (IAEA), tha se misioni ishte në dijeni të “aktivitetit të shtuar ushtarak në zonë”, por po vazhdonte me planin e tij për të vizituar objektin dhe për të takuar stafin.

 

*TiboNews