Rastet e malaries konfirmohen në SHBA për herë të parë në 20 vjet

Për herë të parë në dy dekada, malaria është zbuluar në SHBA, sipas zyrtarëve shëndetësorë.

Tre raste të reja të sëmundjes potencialisht vdekjeprurëse të shkaktuar nga një parazit i lindur nga mushkonjat janë raportuar, një në Teksas dhe dy në Florida.
Zyrtarët u alarmuan më shumë kur mësuan se rastet nuk ishin marrë jashtë shtetit, që do të thotë se një mushkonjë në SHBA ishte bartës i sëmundjes.

Sipas Qendrave për Sëmundje dhe Parandalim, kjo është hera e parë që ndodh që nga viti 2003.

Pothuajse të gjitha rastet e malaries në SHBA vijnë nga njerëz që u ekspozuan ndaj mushkonjave që mbanin parazitin gjatë udhëtimit jashtë shtetit.

Tani, me këto tre raste lokale, ka shqetësime të reja se mushkonjat lokale mund të përhapin sëmundjen te njerëzit e tjerë.

“Është gjithmonë shqetësuese që ju keni transmetim lokal në një zonë,” tha entomologia e Universitetit të Floridës Estelle Martin për Vox.

Sëmundja përhapet kur një person që mban parazitin kafshohet nga një mushkonjë.

Paraziti më pas do të zhvillohet brenda insektit, i cili më pas do të kafshojë një person tjetër apo edhe shumë njerëz.

Megjithatë, njerëzit që kanë parazitin në gjak nuk do të kenë gjithmonë simptoma, kjo është arsyeja pse është e lehtë që sëmundja të përhapet pasi një person asimptomatik është kafshuar.
Sipas CDC, simptomat e malaries përfshijnë ethe, të dridhura, diarre, të vjella, lodhje dhe dhimbje muskulore.

Nëse sëmundja nuk trajtohet shpejt, mund të shkaktojë disa probleme shëndetësore si verdhëza, anemia, dështimi i veshkave, konfuzioni mendor, konvulsionet, koma dhe vdekja.

Megjithatë, mund të trajtohet kur diagnostikohet mjaft herët dhe ekziston një vaksinë e disponueshme.

Ngrhja e klimës mund të luajë një rol në rreziqet e sëmundjeve të bartura nga mushkonjat ose insektet e tjera,të njohura si vektorë.

Ndryshimet klimatike po “luajnë patjetër një rol në sëmundjet e transmetuara nga vektorët” në SHBA, tha ekspertja.

Zyrtarët në Florida thanë se mushkonjat e infektuara nga malaria u gjetën në një zonë moçalore në kontenë Sarasota, ku u raportua një nga rastet.

Insekticidet uplikuan për të vrarë format e rrituradhe të mituratë mushkonjave.

“Ne kemi qenë në gjendje të sigurohemi që popullsia e mushkonjave në atë zonë tw mbetet zakonisht e ulwt”.

Tre rastet e raportuara mund të ishin shkaktuar nga dikush që udhëtoi jashtë shtetit dhe e solli sëmundjen përsëri në SHBA, ku ata u pickuan nga një mushkonjë që më vonë përhapi sëmundjen te një person tjetër.

Sot, udhëtimet dhe tregtia globale lejojnë që sëmundjet e transmetuara nga vektorët të zhvendosen nëpër botë dhe të transmetohen nga mushkonjat lokale.