Qindra balena të ngordhura në plazhin australian

Rreth 200 balena kanë ngordhur pasi janë bllokuar në një plazh të ekspozuar, i preferuar për surf në bregun e thyer perëndimor të Tasmanisë, thanë të enjten trupat australiane të shpëtimit.

Vetëm 35 nga rreth 230 balenat e zbuluara në plazh një ditë më parë ishin ende gjallë, u tha gazetarëve në vendngjarje menaxheri i operacioneve të shërbimit të kafshëve të egra të shtetit, Brendon Clark.

Imazhet ajrore kanë zbuluar gjallesat nëpër Ocean Beach, të mbërthyer në vijën ujore ku oqeani i ftohtë jugor takohet me rërën.

“Ne kemi nxjerrë rreth 35 kafshë të mbijetuara në plazh dhe fokusi kryesor këtë mëngjes do të jetë shpëtimi dhe lirimi i këtyre kafshëve”, tha Clark, i cili po menaxhon incidentin.

“Fatkeqësisht ne kemi një shkallë të lartë të vdekshmërisë në këtë rast. Kjo është kryesisht për shkak të kushteve të ekspozuara në Ocean Beach, “shtoi ai.

“Kushtet mjedisore, surf-i në bregun perëndimor sigurisht që po i bën dëm kafshëve.”

Vendasit i kishin mbuluar balenat me batanije dhe i kishin lyer me kova ujë për t’i mbajtur gjallë pasi u zbuluan në plazh.

Dy vjet më parë, afër Macquarie Harbour ishte skena e bllokimit masiv më të madh ndonjëherë në vend, ku përfshiheshin pothuajse 500 balena pilot.

Më shumë se 300 balena pilot ngordhën gjatë atij bllokimi, pavarësisht përpjekjeve të dhjetëra vullnetarëve që u munduan për ditë të tëra në ujërat e ngrira të Tasmanisë për t’i çliruar ato.

Clark tha se kushtet e bllokimit të fundit ishin më të vështira për balenat se dy vjet më parë, kur kafshët ishin në “ujëra shumë më të mbrojtura”.

 

Sinjalet e shqetësimit

Shkaku i bllokimeve masive të balenave në breg ende nuk është kuptuar plotësisht.

Shkencëtarët mendojnë se ato mund të shkaktohen pasi ushqimi i tyre u është afruar bregut dhe kështu ato kanë ngelur të bllokuara pas afrimit në breg.

Balenat pilot, të cilat mund të rriten deri në më shumë se gjashtë metra janë shumë të shoqërueshme.

Kjo ndodh ndonjëherë kur kafshët e vjetra, të sëmura ose të plagosura notojnë në breg dhe anëtarët e tjerë i ndjekin, duke u përpjekur t’i përgjigjen sinjaleve të shqetësimit të balenës së bllokuar.

Të tjerë besojnë se plazhet me pjerrësi të butë si ato të Tasmanisë ngatërrojnë sonarin e balenave duke i bërë ata të mendojnë se janë në ujëra të hapura.

Vdekja e balenave të reja mund të jetë një rast i “fatit të aventurës”, tha për gazetën lokale Mercury biologu i jetës së egër Kris Carlyon nga agjencia shtetërore e ruajtjes së ruajtjes.

Në Zelandën e Re aty pranë, bllokimet e balenave në breg janë gjithashtu të zakonshme.

Atje, rreth 300 kafshë ngelen në plazh çdo vit, sipas shifrave zyrtare dhe nuk është e pazakontë që grupe prej 20 deri në 50 balena pilot të ngordhin.

 

*TiboNews