Qeveria franceze propozon reformën e pensioneve

Qeveria franceze ka propozuar rritjen e moshës ligjore të pensionit nga 62 në 64 vjeç deri në vitin 2030 në një reformë të madhe për sa i përket këtij sistemi.

Kryeministrja Elisabeth Borne u shpreh se ndryshimet ishin të nevojshme për të parandaluar një deficit të madh në sistem në të ardhmen.

Mosha e daljes në pension do të rritet gradualisht me tre muaj në vit, duke filluar nga shtatori, shpjegoi ajo.

Deri në vitin 2027 do të arrinte 63 vjeç e 3 muaj, dhe moshën e synuar 64 në 2030.

Reformimi i pensioneve ishte një nga premtimet kryesore të Presidentit Emmanuel Macron kur ai u zgjodh për herë të parë në 2017.

Por detajet nxitën menjëherë një përgjigje të zemëruar nga sindikatat, me plane për greva më 19 janar.

Trajtimi i zonjës Borne i një reforme shpërthyese ishte i kujdesshëm, pasi ajo njoftoi propozimet në një konferencë shtypi.

Ajo ishte e kujdesshme të theksonte natyrën graduale, progresive të ndryshimeve të planifikuara, me mbështetje shtesë për ata me pensione më të ulëta.

Por, siç pranoi ajo, reforma “do të ndezë frikë dhe pikëpyetje në popullin francez”.

Një sondazh i fundit sugjeron se 80% e popullsisë është kundër shtyrjes së moshës së pensionit në 64 vjeç.

*TiboNews