Putin: Prania e NATO-s në Ukrainë kërcënon paqen botërore

Presidenti i Rusisë Vladimir Putin ka fajësuar SHBA-të për krizën në Ukrainë. Nga konferenca e të martës në Moskë, Putin tha se  SHBA-të po përpiqeshin ta tërhiqnin Rusinë në një gjendje të armatosur konflikti për Ukrainën , që Rusia nuk e donte. Ai sinjalizoi se Moska zyrtare është e angazhuar për më shumë diplomaci, edhe pse këmbënguli se prania e NATO-s në Europën Lindore kërcënon paqen botërore.

“Detyra e tyre më e rëndësishme është të frenojnë zhvillimin e Rusisë,” tha ai duke shtuar: “Ukraina është vetëm një instrument për arritjen e këtij qëllimi. Mund të bëhet në mënyra të ndryshme, të tilla si tërheqja jonë në ndonjë konflikt të armatosur dhe më pas detyrimi për aleatët e tyre në Evropë për të vendosur ato sanksione të ashpra kundër nesh që po diskutohen edhe sot në Shtetet e Bashkuara.”

Rusia ka grumbulluar 100,000 trupa në kufijtë e Ukrainës dhe Putin ka kërcënuar se do të ndërmarrë veprime të papërcaktuara nëse kërkesat e tij nuk plotësohen. Ato përfshijnë

një premtim nga NATO se Ukraina nuk do t’i bashkohet kurrë aleancës. SHBA dhe Zyrtarët evropianë i kanë hedhur poshtë këto kërkesa.