“Punonjësit e Google dhe Meta paguhen për të bërë asgjë”

Mijëra punonjës të teknologjisë në Meta dhe Google ”paguhen për të bërë asgjë” dhe u futën për të përmbushur “metrikën e kotësisë” së punësimit, sipas investitorit dhe veteranit të teknologjisë Keith Rabois.

Rabois është shefi ekzekutiv i OpenStore, i cili financon tregtarët që shesin me Shopify, dhe një partner i përgjithshëm në firmën e kapitalit sipërmarrës “Founders Fund”. Ai njihet gjithashtu si një nga “Mafia e PayPal”, pasi ka punuar si ekzekutiv në firmën e pagesave në fillim të viteve 2000.

Duke folur në distancë nga Miami në një ngjarje të organizuar nga firma bankare Evercore, Rabois tha se firmat e mëdha të teknologjisë ishin përgjegjëse për punësimin e tepërt dhe se reduktimi masiv aktual i vendeve të punës në sektor për të frenuar kostot ishte i vonuar.

“Të gjithë këta njerëz ishin të jashtëm, kjo ka qenë e vërtetë për një kohë të gjatë, metrika e kotësisë së punësimit të punonjësve ishte ky zot i rremë në një farë mënyre,” tha ai.

Më vonë gjatë telefonatës, ai vlerësoi se pronari i Google dhe Facebook i Alphabet Meta kishte mijëra punonjës që nuk bëjnë asgjë.

“Nuk kanë asgjë për të bërë këta njerëz ,  është e gjitha punë e rreme,” tha ai. “Tani kjo po ekspozohet, çfarë bëjnë në fakt këta njerëz, shkojnë në takime”.

Google, vazhdoi ai, kishte punësuar qëllimisht inxhinierë dhe talente të teknologjisë për t’i ndaluar ata të lëviznin në kompani të tjera, një strategji që ai e përshkroi si “mjaft koherente”. Por, shtoi ai, “kjo do të thoshte se inxhinierët kishin qenë të lumtur që uleshin në tavolinat e tyre dhe s’bënin asgjë”.

Pikëpamja e Rabois ndahet nga figura të tjera të Silicon Valley, si Marc Andreessen, partneri i përgjithshëm i Andreessen Horowitz, i cili ka kritikuar një “klasë laptopësh” menaxheriale dhe gjithashtu mendon se firmat kanë staf të tepërt.