Punëtorët e Amazon formojnë sindikatën

Punëtorët e Amazon votuan për t’u bashkuar në një fitore mahnitëse për punëtorët.

Pavarësisht lobimeve nga kompania, punëtorët në objekt votuan me një diferencë të madhe për një sindikatë.

Ajo u pa si një qortim për trajtimin e kompanisë ndaj punonjësve të saj.

Punëtorët në magazinën masive të Amazon-it në “Staten Island” votuan me një diferencë të madhe për të formuar një sindikatë.

Punonjësit votuan me 2,654 vota pro për t’u përfaqësuar nga Amazon Labour Union dhe 2,131 kundër, duke i dhënë sindikatës një fitore me afërsisht 10 pikë përqind, sipas një numërimi fillestar të publikuar nga Bordi Kombëtar i Marrëdhënieve të Punës.

Fitorja në Staten Island mund të lajmërojë një epokë të re për sindikatat në Shtetet e Bashkuara.

Fuqia befasuese e treguar nga sindikatat në të dy vendet ka shumë të ngjarë të thotë se Amazon do të përballet me vite të tëra presioni nga grupet e pavarura të punëtorëve, sindikatat e mëdha që synojnë kompaninë dhe aktivistët e mjedisit dhe të tjerë progresivë që punojnë me ta.

Siç ka treguar një varg fitoresh të fundit të sindikatave në Starbucks, fitoret në një vend mund të japin inkurajim për të tjerët.

Amazon ka 1.6 milionë punonjës në mbarë botën. Por është rrënuar nga qarkullimi i lartë dhe pandemia u dha punonjësve një ndjenjë në rritje të fuqisë, ndërsa nxiti shqetësimet për sigurinë në vendin e punës.

Magazina e Staten Island ishte subjekt i një hetimi të New York Times vitin e kaluar, i cili zbuloi se ishte emblematike e streseve në modelin e punësimit të Amazon.

Një profesor i Studimeve të Punës në Universitein e San Françiskos tha se pandemia ka ndryshuar rrënjësisht peizazhin e punë dhe se sindikatat mund të përfitojnë nga mundësia që ka hapur transformimi.

Derrick Palmer, i cili paketon kuti në magazinë dhe bashkëthemeloi Amazon Labor Union, tha se priste që objekte të tjera të ndiqnin Staten Island. Ai tha se kjo do të jetë sindikata e parë, por duke ecur përpara, që do të motivojë punëtorët e tjerë të bashkohen me ne.