Psikologu nga Harvard: Nëse përdorni ndonjë nga këto 9 fraza çdo ditë do jeni emocionalisht më të sigurt

Njerëzit e sigurt emocionalisht janë të fuqizuar, të sigurt dhe më komod me jetën e tyre.

Ata ecin përpara me autenticitet dhe bindje, dhe bëjnë atë që ka kuptim për ta.

Si një psikolog i trajnuar në Harvard, kam zbuluar se kjo ndjenjë e vetëbesimit i bën ata më të aftë për të përballuar problemet apo konfliktet dhe për të qenë më të mbrojtur me të tjerët, kryesisht sepse ata nuk janë në kërkim të të ashtuquajturës vërtetim i jashtëm.

Por duhet shumë punë për të arritur atje. Nëse përdorni ndonjë nga këto nëntë fraza, jeni më të sigurt emocionalisht se shumica e njerëzve:

1. “Më lejoni të mendoj për këtë përpara se të përgjigjem.”

Një nga karakteristikat më të dukshme të njerëzve të sigurt emocionalisht është se ata e artikulojnë veten mirë. Ata zgjedhin përgjigjet e tyre me kujdes dhe nuk janë impulsivë në reagimet e tyre.

Fraza të ngjashme:

“Jam shumë i frustruar dhe kam nevojë për pak kohë për veten time. Nuk dua të them diçka për të cilën mund të pendohem më vonë.”

“Nuk kam përgjigje për momentin. A mund ta rishikojmë këtë bisedë nesër?”

2. “Jo”.

Njerëzit e sigurt emocionalisht ndihen rehat duke vendosur kufij. Ata janë të qartë për atë që do të bëjnë.

Fraza të ngjashme:

“Më vjen keq, por nuk mund të ndihmoj me këtë sepse kam shumë angazhime të tjera.”

“Faleminderit për ofertën, por kjo nuk është diçka që më pëlqen ta bëj.”

3. “Unë nuk jam rehat me këtë.”

Ata gjithmonë i komunikojnë nevojat e tyre në mënyrë të respektueshme. Kjo do të thotë se ata shprehin se si ndihen kur dikush i trajton keq. Nëse ata mendojnë se kufijtë e tyre po shkelen, ata do të ndërmarrin veprime për të bërë ndryshime.

Fraza të ngjashme:

“Kur thua gjëra të tilla, ndihem i lënduar dhe i zemëruar.”

“Nëse më trajtoni kështu, unë do të largohem sepse nuk është e shëndetshme për mua.”

4. “Ky jam unë dhe jam krenare për këtë.”

Ata janë të qëndrueshëm në mënyrën se si veprojnë. Kjo e bën qëndrimin rreth tyre të parashikueshëm dhe të sigurt, sepse miqtë dhe të dashurit e dinë se ata janë ata që thonë se janë.

Fraza të ngjashme:

“Ajo që ju shikoni është ajo që ju merrni.”

“Mund të mos ju pëlqejë kjo tek unë, por unë jam okej me atë.”

5. “A jam unë i tillë?”

Njerëzit e sigurt emocionalisht janë në gjendje të marrin në konsideratë kritikat pa u sulmuar. Nëse ata marrin reagime negative, ata nuk e marrin atë personalisht. Në vend të kësaj, ata e shohin atë si një mundësi për vetë-përmirësim.

Fraza të ngjashme:

“Nuk e kuptova që e bëja kaq shpesh. Faleminderit që e theksuat.”

“Uau, mendoj se me të vërtetë e them shumë atë frazë.”

6. “Unë do të punoj për këtë.”

Në një marrëdhënie kuptimplote, njerëzit e sigurt emocionalisht do të bëjnë përpjekje për të ndryshuar kur është e nevojshme. Ata e dinë se ndërmarrja e veprimeve është çelësi për rritjen personale dhe forcimin e lidhjeve.

Fraza të ngjashme:

“Kam dëgjuar se kjo është e rëndësishme për ty, kështu që do të punoj të jem më i dhembshur kur të flas me ty.”

“Unë nuk jam shumë i mirë për të qenë i durueshëm. Unë do të praktikoj të jem më pak shtytës.”

7. “Më vjen keq që po mundoheni. Si mund të ndihmoj?”

Natyra e tyre empatike dhe jo-gjykuese në marrëdhënie i bën ata të shkëlqyeshëm për të qenë mbështetës. Ata gjithashtu e kuptojnë se nëse dikush po kalon një ditë të keqe, kjo nuk është një reflektim për ta.

Fraza të ngjashme:

“Ti dukesh i mërzitur dhe unë do të doja të të ndihmoja.”

“Unë e shoh se kjo është e vështirë për ju, por ju keni mbështetjen time.”

8. “Kjo ka rëndësi për mua.”

Të kesh një sistem të fortë besimi është çelësi për të qenë të sigurt emocionalisht, sepse ai udhëheq zgjedhjet tona. Kur një vlerë shkelet, njerëzit emocionalisht të sigurt janë në gjendje të mbajnë një qëndrim për atë që ata besojnë se është morale dhe e drejtë.

Fraza të ngjashme:

“Më intereson vërtet kjo, edhe nëse ju nuk e bëni këtë.”

“Unë nuk mendoj se po veproni në një mënyrë etike dhe nuk mund ta shikoj të ndodhë pa u mbështetur për atë që besoj se është njerëzore.”

9. “Do të përpiqem!”

Njerëzit e sigurt emocionalisht kanë kultivuar një ndjenjë sigurie të brendshme që u thotë atyre se do të jenë mirë, edhe nëse një përpjekje e re dështon. Kjo i lejon ata të eksperimentojnë me gjëra të reja, të tilla si hobi, miqësi, udhëtime dhe madje edhe strategji personale të përballimit.

Fraza të ngjashme:

“Do ta provoj herën tjetër.”

“Unë mund të mos jem i mirë në këtë, por jam i gatshëm të provoj!”