Pse të lash dhëmbët para mëngjesit nuk është mirë?

Nuk ka dyshim se larja e dhëmbëve është një nga hapat më të rëndësishëm në rutinën tuaj të higjienës orale. Por ta bësh atë në kohën e gabuar, në disa raste, mund të sabotojë të gjitha përpjekjet tuaja për të mbajtur të bardhat tuaja të shëndetshme dhe të forta. Ndonëse mund të duket joshëse për të rifreskuar frymën menjëherë pas mëngjesit, mos e bëni.

Ju mund të mendoni se dua t’iu bëj me aromë të keqe goje, por jo! Thjeshtë lajini përpara se të hani, për këto 4 arsye të thjeshta.

 

1. Mund të dëmtojë smaltin tuaj

Larja e dhëmbëve pasi keni ngrënë ndihmon në luftimin e baktereve dhe mbron smaltin tuaj nga dëmtimi, por në disa raste, mund të funksionojë anasjelltas. Kur hani ose pini diçka acidike, si lëng portokalli ose ujë limoni, acidi citrik në këto ushqime mund të zbusë përkohësisht smaltin e dhëmbëve dhe larja menjëherë pas ngrënies mund të dobësojë smaltin.

2. Mund të ndikojë në ngjyrën e dhëmbëve tuaj

Smalti mbron dhëmbët tuaj dhe megjithëse është indi më i fortë në trupin e njeriut, larja menjëherë pasi keni ngrënë mund ta dëmtojë atë në disa raste. Kur smalti nuk është aq i fortë sa supozohet të jetë, ai mund të ndikojë në dhëmbët tuaj në shumë mënyra dhe t’i bëjë ata më me shumë njolla.

3. Mund t’i bëjë dhëmbët tuaj më të ndjeshëm

Nëse keni ndjerë ndonjëherë një dhimbje të mprehtë të papritur kur konsumoni diçka të nxehtë ose të ftohtë, kjo mund të jetë një shenjë se dhëmbët tuaj janë tepër të ndjeshëm. Ndjeshmëria e dhëmbëve mund të ndodhë për arsye të ndryshme, dhe një prej tyre është smalti i dobët i dhëmbëve. Për shkak se larja e dhëmbëve menjëherë pas ngrënies së disa ushqimeve mund të rrisë ndjeshmërinë e dhëmbëve, është më mirë të parandaloni këtë efekt anësor të pakëndshëm dhe të lani dhëmbët përpara se të hani.

4. Larja para se të hani rrit prodhimin e pështymës

Larja e dhëmbëve menjëherë pasi zgjoheni ju ndihmon të ndiheni më të freskët në mëngjes dhe gjithashtu fillon prodhimin e pështymës. Për shkak se pështyma juaj përmban agjentë antimikrobakterial, ajo ndihmon në shpërbërjen më të lehtë të ushqimit dhe në mënyrë natyrale vret bakteret e dëmshme që janë përgjegjëse për prishjen e dhëmbëve.