Pse po zvogëlohet popullsia e Kinës?

Për herë të parë në gjashtë dekada, popullsia e Kinës po tkurret dhe parashikohet se mund të krijojë një krizë demografike.
Kjo sepse në Kinë nuk ka vetëm më pak lindje, por edhe plakje gjithashtu. Shumica e çifteve kineze nuk po mendojnë të kenë më shumë se një fëmijë.
Për shkak të kësaj, Kina parashikohet të humbasë gati 50% të popullsisë së saj deri në vitin 2100.

Rënia e popullsisë së Kinës mund të ndiqet nga politikat kufizuese të planifikimit familjar të nisura në vitet 1970 dhe një bum ekonomik i nxitur nga forca e madhe punëtore e Kinës.
Modernizimi i Kinës solli urbanizim të shpejtë, rritje të niveleve të të ardhurave dhe arsim më të mirë në pjesë të mëdha të vendit. Të kombinuara, këto politika dhe rritja i dhanë Kinës një nga nivelet më të ulëta të lindjeve në botë.

Sot, Kina po përpiqet të rikthejë gjithë këtë. Jo vetëm sepse një popullsi në plakje është e vështirë për t’u mbajtur ekonomikisht, por sepse rritja mbresëlënëse ekonomike e Kinës, deri më tani, është mbështetur tek njerëzit e saj.
Ndërsa sfidat e popullsisë së Kinës thellohen me kalimin e kohës, ajo mund të duhet të rimendojë se si të rrisë ekonominë e saj dhe të kujdeset për qytetarët e saj.