Pse po lindin më pak gratë në Evropë? Debati mbi feminizmin dhe ‘fajin’

Nuk janë të paktë politikanët të cilët fajësojnë feminizmin për krijimin e një grezi grash, që më shumë preferojnë të punojnë dhe të luajnë sesa të mendojnë dhe të krijojnë një familje.

Por një raport i fundit duket se shpërfill disa fakte thelbësore!

-Më parë besohej se PBB-ja më e lartë për person ishte e lidhur me normat më të ulëta të lindshmërisë. Por tani, në vendet e pasura, duke përfshirë të gjithë Europën, është një gjë e përmbysur.

-Hartat e Eurostat tregojnë se mungesa e mundësive ekonomike për çiftet e reja, veçanërisht gratë e reja, e bën të vështirë financiarisht lindjen e fëmijëve.

-Nëse gratë mendojnë se nuk mund të punojnë lehtësisht në vitet e para të jetës së fëmijës së tyre, ato përballen me një kompromis mes fitimit të parave, karrierës dhe të pasurit familje.

Por si mund të rregullohen nivelet e ulëta të lindshmërisë duke kapërcyer këto pengesa?

Fillimi i vonë i riprodhimit mund të jetë një faktor i madh në pjellorinë e përgjithshme të ulët. Një studim nga Poh Lin Tan i Universitetit Kombëtar të Singaporit vë në dukje se një sërë stimujsh ekonomike të ofruara në Singapor për prindërit nuk kanë arritur të ndalojnë rënien e vazhdueshme të lindshmërisë atje, në 1.16 në 2018. Ajo thotë se reduktimi i moshës tek lindja e fëmijëve është “fruti më i ulët” i politikëbërjes.

Por kjo kërkon mundësi ekonomike. Kjo mund të marrë formën e një numri të madh të vendeve të punës të qëndrueshme, për shembull në sektorin publik, si në vendet nordike, thotë ajo. (Gratë në përgjithësi janë të mbipërfaqësuara në sektorin publik.) Ose mund të marrë formën e tregjeve dinamike të punës, ku një punë e humbur ka gjasa të arsyeshme të zëvendësohet, ndoshta nga një më e mirë – si në Amerikë, Britani ose Australi, të cilat mburren me fertilitet më të lartë se Evropa Jugore.

Rregulloni, mos jepni ryshfet

Por ajo që duket e qartë është se ryshfetet-bonuset e thjeshta për foshnjat qofshin ato si shpërblime një herë, dhurata mujore apo kredite tatimore nuk mjaftojnë. Në përgjithësi, thotë Frank Furedi nga mcc, një institut kërkimi i financuar nga qeveria hungareze, “politikat pro-nataliste thjesht nuk funksionojnë”. Provat nga Polonia duken të ngjashme; qeveria atje ka drejtuar një përfitim mujor bujar për fëmijë që nga viti 2016, por nuk ka parë një rritje të foshnjave të lindura.

Ndërsa qeveria e Georgia Melonit konsideron masa të reja për Italinë, tundimi politik do të jetë shpallja e politikave “pro-familjes”. Por ajo që duan vërtet çiftet e reja janë mundësitë për punë, mbështetje dhe zgjedhje. Nëse të gjitha janë të disponueshme, më shumë prej tyre mund ta përdorin atë zgjedhje për të pasur më shumë fëmijë..

*Tibo News