Pse nuk duhet të përdorni telefonin kur ndodheni në tualet

Nëse e keni zakon të merrni telefonin me vete dhe të navigoni teksa ndodheni në tualet, duhet të rishikoni më mirë këtë veprim.

Gastroenterologu Sethi në Britani ka lëshuar një paralajmërim kundër përdorimit të telefonit  në tualet, duke pretenduar se kalimi i zakonshëm mund të çojë në ‘pasoja të rënda’ në planin afatgjatë.

Në një video të TikTok, mjeku i stomakut i trajnuar në Harvard dhe Stanford tha se megjithëse mund të ‘duket e padëmshme të shohësh video apo të kontrollosh emaile ndërsa ndodhesh në tualet, në fakt është dëmtuese.

Dhe ja pse:

“Së pari, përdorimi i telefonit tuaj në tualet mund të çojë në ulje të zgjatur në tualet, gjë që mund të shkaktojë tendosje dhe presion në rektum dhe anus. Kjo mund të çojë në probleme të tilla si hemorroidet, çarje anale dhe madje edhe prolaps rektal.”

Hemorroidet mund të shkaktojnë gjithashtu probleme. Fisurat anale, të cilat janë çarje të vogla në mukozën e anusit, priren të shoqërohen me gjak dhe dhimbje të mprehta.

Prolapsi rektal, kur një pjesë e zorrës së trashë rëndon mbi anus, është më pak e zakonshme se këto kushte, por ndan shumë nga të njëjtat simptoma si hemorroidet. Ndryshe nga hemorroidet ose fisurat anale, megjithatë, është kronike dhe progresive, që do të thotë se nuk do të largohet vetë.

Hulumtimet e mëparshme zbuluan se gjysma e britanikëve më shumë se 26.3 të rritur janë fajtorë për përdorimin e celularit të tyre në tualet.

*Tibo News