Pse njerëzit bëhen poliamorë?

Në gjendjen e natyrës, njerëzit ishin përgjithësisht poligamë. Edhe pse sot shumica e njerëzve preferojnë të kenë vetëm një partner në të njëjtën kohë, të tjerët duket se shijojnë diçka ndryshe. Një shembull popullor i këtij lloj çifti është Will Smith me gruan e tij. Edhe pse janë të martuar prej më shumë se 20 vitesh dhe kanë 2 fëmijë, ata nuk e fshehin faktin se kanë partnerë të ndryshëm dhe megjithatë kanë një martesë të lumtur.

Poliamoria është një lloj marrëdhënieje e hapur jo-monogame ku njerëzit kanë marrëdhënie të shumta dashurie dhe të qëllimshme në të njëjtën kohë. Në këto marrëveshje, partnerët zakonisht janë të vetëdijshëm se secili prej tyre ka marrëdhënie të tjera. Kjo do të thotë që poliamoria nuk është në fakt tradhti, por të kesh një marrëdhënie të hapur dhe të ndershme me partnerin.

Poliamoria nuk ka të bëjë vetëm me intimitetin, por edhe me një marrëdhënie romantike. Psikologët kanë veçuar 3 arsye pse çiftet preferojnë poliamorinë:

1. Marrëdhëniet e hapura i bën njerëzit e lumtur

Në çiftet monogame, njerëzit nuk mund ta imagjinojnë faktin që partneri i tyre mund të takohet me dikë tjetër. Megjithatë, hulumtimet tregojnë se çiftet poliamoroze janë mjaft të kënaqur me marrëveshjet e tyre. Thuhet se njerëzit në marrëdhënie të hapura janë po aq të lumtur dhe të kënaqur me marrëdhëniet e tyre sa njerëzit që zgjedhin monogaminë. Ajo që është më interesante është se njerëzit poliamorë kanë një nivel më të lartë besimi dhe janë më pak xhelozë se njerëzit monogamë.

 

2. Polyamoria përfshin më shumë komunikim

Biseda me partnerin tuaj është një faktor vendimtar në marrëdhëniet poliamoroze. Duke qenë se çiftet duhet të jenë të hapur dhe të sinqertë me njëri-tjetrin për gjithçka për të ruajtur besimin, kjo i bën ata edhe më të afërt. Pra, të kesh një marrëveshje jo-monogame përfshin shumë biseda që i bëjnë marrëdhëniet e partnerëve më të thella dhe më të forta. Studimet tregojnë se njerëzit poliamorë kanë aftësi më të mira komunikimi.

 

3. Partnerët e ndryshëm mund të plotësojnë nevoja të ndryshme

Profilet psikologjike të njerëzve në marrëdhënie të hapura sugjerojnë se ata mund të kenë më shumë nevoja emocionale që nuk mund të plotësohen nga një person i vetëm. Ndonjëherë është e vështirë të gjesh një person që mund t’ju japë të dyja, dhe për këtë arsye njerëzit jo-monogamë plotësojnë nevoja të ndryshme në marrëdhënie të ndryshme.

Disa besojnë se vlera e marrëdhënies klasike midis 2 partnerëve është e vjetëruar. Ndonjëherë të rinjtë bëhen poliamorë sepse duan të provojnë një lloj të ri lidhjeje. Dhe pasi fitojnë përvojë të re ata shpesh kthehen në monogami. Kjo gjë është zgjedhje gjithashtu nga ata që nuk duan t’i japin fund lidhjes së tyre nëse takojnë një partner të ri të mundshëm.

Disavantazhet e poliamorisë

Përveç përfitimeve të mundshme, kjo lloj marrëdhënie mund të ketë edhe kundër. Para së gjithash, nëse nuk jeni gati për këtë, mund të përjetoni xhelozi dhe ta perceptoni me dhimbje lidhjen e re të partnerit. Së dyti, nëse praktikoni poliamorinë mund të jetë më e vështirë për ju të krijoni një familje sepse jo të gjithë partnerët mund të bien dakord për këtë çështje. Dhe së fundi, marrëdhëniet e hapura ndonjëherë mund të nënkuptojnë një barrë të konsiderueshme emocionale pasi duhet t’i kushtoni vëmendjen tuaj 2 partnerëve.