Pse koreanët janë 2 vite më të vjetër se ne?

Në Korenë e Jugut, kur një fëmijë lind, ata konsiderohen një vjeç. Me rastin e Vitit të Ri, ata fitojnë një vit tjetër. Kjo do të thotë se një fëmijë i lindur në dhjetor do të konsiderohet të jetë dy vjeç në vetëm disa javë.

Por kjo metodë e “epokës koreane” së shpejti mund të ndryshojë pasi presidenti i sapozgjedhur i vendit, Yoon Suk-yeol po bën presion që kjo metodë shekullore e numërimit të shfuqizohet.

Lee Yong-ho, shefi i komitetit të tranzicionit të presidentit të zgjedhur, tha se administrata e ardhshme po kërkonte të standardizonte mënyrën e llogaritjes së moshës në mënyrë që të sillte Korenë e Jugut në përputhje me pjesën tjetër të botës.

Ai tha se llogaritjet e ndryshme të moshës kishin rezultuar në “konfuzion të vazhdueshëm” dhe “kosto të panevojshme sociale dhe ekonomike”.

Propozimi i ri duket se është përqafuar gjerësisht nga disa, por ekspertët thonë se ata kanë dyshime nëse ai do të zbatohet realisht.

Zyrtarisht, vendi aziatik ka përdorur sistemin ndërkombëtar të numërimit, duke përdorur datën e lindjes së një personi, në shumicën e përkufizimeve ligjore dhe proceseve administrative që nga viti 1962.

Vendi ka gjithashtu një mënyrë tjetër zyrtare për të numëruar moshën, në të cilën foshnjat lindin në moshën 0 vjeç dhe fitojnë një vit çdo 1 janar. Sipas kësaj, një foshnjë e lindur në dhjetor 2020 do të ishte dy vjeç deri në janar 2022, edhe nëse zyrtarisht nuk do të mbushnin dy vjeç deri në dhjetor të atij viti.

Kjo metodë përdoret kryesisht për përcaktimin e moshës ligjore për fushat e ligjit që prekin një përqindje të konsiderueshme të popullsisë, duke përfshirë rekrutimin e shërbimit ushtarak ose përcaktimin e moshës në të cilën të miturit duhet të mbrohen nga abuzimi.

Dhe pastaj është metoda e “moshës koreane”, e cila përdoret më tipike nga të gjithë në shoqëri, ku të gjithë janë automatikisht një vjeç në lindje dhe bëhen një vit më të vjetër në ditën e Vitit të Ri, pavarësisht nga data e lindjes së tyre.

Sipas këtyre metodave, Kim Tae-hyung aka V i mega grupit K-pop BTS, i lindur më 30 dhjetor 1995, është 28 vjeç (mosha koreane), 26 vjeç (mosha ndërkombëtare) ose 27 vjeç (një tjetër moshë zyrtare koreane).

Dhe për disa, mund të jetë thjesht një numër, por mosha është diçka që merret shumë seriozisht në Korenë e Jugut.

“Për koreano-jugorët, të kuptuarit nëse dikush është më i vjetër se ata apo jo është më i rëndësishëm sesa të zbulosh emrin e dikujt në një kontekst social. Është thelbësore në zgjedhjen se si t’i drejtohesh atij personi dhe nderit ose titullit që kërkohet.” tha për BBC Shin Ji – Young, profesor në Departamentin e Gjuhës dhe Letërsisë Koreane në Universitetin e Koresë.

Tradita koreane e matjes së moshës e ka origjinën në Kinë dhe pjesë të ndryshme të Azisë. Por Koreja e Jugut besohet të jetë i vetmi vend që ende numëron moshën në këtë mënyrë.

 

*Përkthyer dhe përshtatur nga TiboNews.