Pse japonezët nuk bëjnë kurrë telefonata në transportin publik

Nëse do të vizitoni ndonjëherë Japoninë do të hasin një tjetër kulturë, veçanërisht kur bëhet fjalë për udhëtimet. Një nga vendet ku i kushtohet vëmendje rregullave të mirësjelljes është sigurisht metroja. Ju nuk do të shihni japonezë duke folur në telefonat e tyre celularë në trenat japonezë.

Privatësia: Japonezët e marrin seriozisht privatësinë dhe dëgjimi i bisedave të njerëzve të tjerë në publik bie ndesh me edukimin dhe kulturën e tyre. Koha në metro përfaqëson një pushim për ata që punojnë punë stresuese.

Rendi publik: Japonezët nuk i imponohen njëri-tjetrit, gjë që mund të jetë intriguese për njerëzit nga kulturat perëndimore. Por ata janë të tillë, nuk ndërveprojnë me njerëz që i njohin sipërfaqësisht.

Mirësjellja: Hekurudhat japoneze kanë treguar qartë rregullat e sjelljes, të cilat përveç telefonave celularë dhe bisedave me zë të lartë, përfshijnë edhe ndalimin e konsumimit të ushqimit dhe pijeve – përveç ujit. Ushqimi lejohet vetëm në rrugë më të gjata.

Ndalohet lënia e mbeturinave pas, ndërsa përjashtim bëjnë trenat e vonë të natës në të cilët japonezët kthehen nga një natë jashtë.