Pse Elizabeta I e Anglisë nuk u martua kurrë?

Mbretëresha Elizabeth I vendosi të mos e ndajë mbretërinë e saj me asnjë mbret apo fisnik tjetër. Hipotezat e studiuesve lidhur me këtë zgjedhje janë të ndryshme. Edhe pse të dashurit nuk i munguan aspak, Elizabeta e parë e Anglisë hyri në histori si mbretëresha e virgjër, sepse nuk u martua kurrë. Historianët ende debatojnë sot rreth hipotezave të kësaj zgjedhjeje të pazakonshme për një mbretëreshë, por më të besueshmit vënë në pikëpyetje arsyet personale dhe mbi të gjitha strategjike.

Është e sigurt se gjatë mbretërimit të saj të gjatë, që zgjati nga viti 1558 deri në ditën e vdekjes së saj në 1603, Elizabeta e parë mori propozime të shumta martese nga mbretërit dhe fisnikët europianë, por ajo e dinte mirë se, nëse ishte e lidhur me një burrë,  do të humbiste në thelb fuqinë e saj të madhe. Prandaj, mundi t’i mbante pretendentët e huaj në pritje të përgjigjes së saj për vite me radhë, duke shmangur kështu antagonizimin e tyre dhe duke e mbajtur mbretërinë autonome nga ndërhyrjet e jashtme. Ajo gjithashtu refuzoi të martohej me fisnikët anglezë, sepse ndjeu se do të ishte një tjetër zgjedhje politike shumë e rrezikshme dhe do të rrezikonte ta ndante oborrin në fraksione armiqësore mes tyre.

Por ka edhe hipoteza të tjera. Ndoshta refuzimi për t’u martuar ishte për shkak të marrëdhënies së vështirë të Mbretëreshës së Anglisë me gjininë mashkullore, një përbuzje e shkaktuar nga fundi i trishtë i nënës së saj, Anna Bolena, së cilës iu pre koka nga babai i Elisabeth, Henri VIII. Ose, nga frika se mos mbetej shtatzënë dhe duhet të përballej me lindjen, e cila, në ato kohëra, mund të ishte shkaku i vdekjes. Cilido qoftë shpjegimi, zgjedhja e Elizabeth I u kundërshtua ashpër nga këshilltarët e oborrit për arsye të dukshme pasardhëse. Sidoqoftë, mbretëresha qëndroi e patundur dhe me të vërtetë e përdori statusin e saj “single” për qëllime propagandistike duke u paraqitur si një luftëtare e përkushtuar vetëm për popullin e saj.