Pse e premtja e datës 13 konsiderohet kaq e pafat

Një teori e njohur mbi arsyen se pse e premtja e datës 13 është ters, lidhet me rënien e kalorësve templare, një grup luftëtarësh legjendar. Çdo vit, të paktën një herë, e premtja e datës 13 shfaqet në kalendarët tanë, dhe për disa, kjo datë nuk parashikon gjë tjetër përveçse lajme  të këqija.

Për shumë në mbarë botën, e premtja e datës 13 konsiderohet ditë shumë e pafat.

Ndërsa data mund të ndodhë deri në tre herë në një vit të vetëm, 2022 ka vetëm një të premte më 13, si për tu shtuar frikën atyre që besojnë tek supersticioni.

Por nga buron ky supersticion rreth kësaj date të veçantë? Ja çfarë duhet të dini:

Ka një sërë teorish rreth asaj pse e premtja e 13-të konsiderohet një datë kaq e pafat.

Një nga më të njohurat në lidhje me besëtytninë e lidh datën 13 tëq së premtes me vdekjen e Kalorësve Templarë.

Qindra Kalorës Templarë u kapën të premten më 13 tetor 1307, nga Mbreti Filip IV i Francës.

“Themeluar rreth vitit 1118 si një urdhër ushtarak monastik kushtuar mbrojtjes së pelegrinëve që udhëtonin në Tokën e Shenjtë pas pushtimit të krishterë të Jeruzalemit gjatë Kryqëzatës së Parë, Kalorësit Templar u bënë shpejt një nga grupet më të pasura dhe më me ndikim të Mesjetës. Në fund të shekullit të 14-të, templarët kishin krijuar një sistem kështjellash, kishash dhe bankash në të gjithë Evropën Perëndimore. Dhe ishte kjo pasuri e mahnitshme që do të çonte në rënien e tyre.”

Në një përpjekje për të kapërcyer paratë, tokën dhe fuqinë nga Kalorësit Templarë, Mbreti Filip IV i Francës urdhëroi arrestimin e tyre.

Kalorësit Templar u torturuan brutalisht, u mbajtën në izolim dhe u ushqyen vetëm me mbeturina dhe ujë.

Cilat janë disa teori të tjera?

Një tjetër teori e njohur në lidhje me fatin e keq të së premtes së 13-të i atribuohet historisë së darkës së fundit të Jezusit dhe kryqëzimit të tij. Piktura e Leonardo da Vinçit të Darkës së Fundit paraqet 13 persona në dhomën e sipërme më 13 të enjten e Madhe, një natë para vdekjes së Jezusit të Premten e Madhe.

Juda, i cili e tradhtoi Jezusin, mendohet gjithashtu të ketë qenë i ftuari i 13-të që u ul në tryezë.

Për më tepër, konotacionet e së premtes së 13-të të qenit i pafat mund të gjurmohen në një roman të Thomas Ë Laëson të quajtur E premtja, e trembëdhjetë, e cila u botua në vitin 1907.

Romani tregon historinë e një bankieri që përdor besëtytninë rreth të premtes më 13 për të krijuar panik në Ëall Street pikërisht në atë datë.

Në biografinë e vitit 1869 të kompozitorit italian Gioachino Rossini, i cili vdiq të premten më 13 nëntor, nga Henry Sutherland, dokumentohet se kompozitori e konsideronte të premten si një ditë të pafat dhe 13-tën si një numër të pafat.

Çfarë është triskaidekaphobia

Triskaidekaphobia është frika irracionale nga numri 13.

Triskaidekaphobia.info shpjegon: Shumica e njerëzve me triskaidekaphobi kanë një fobi të vazhdueshme / frikë nga numri 13 për arsye të pashpjegueshme.

Premisa e fobisë ose frikës nga numri 13 është zakonisht sfiduese për t’u shpjeguar, por në disa raste, shkaqet e saj janë të lidhura me përvojat e lidhura me panikun ose kushtet gjenetike.

Frika nga numri 13 mund të trajtohet nga një psikolog duke përdorur terapinë e ekspozimit në kombinim me ilaçet.

Fjala ka origjinë greke, me tris që do të thotë tre, kai do të thotë dhe, deka që do të thotë 10 dhe fobi që do të thotë frikë.

Paraskevidekatriafobia i referohet frikës specifike të së Premtes më datë  13, jo vetëm të numrit 13.

Ndonëse mund të mos e keni menduar më parë, besëtytnia në lidhje me numrin 13 mund të shihet në pjesë të ndryshme të shoqërisë.

Linjat ajrore të mëdha, si Air France, Lufthansa dhe Ryanair, nuk kanë një rresht të 13-të në vendet e tyre, dhe shumë hotele gjithashtu nuk kanë një dhomë me numër 13, ose një kat të 13-të.

Lufthansa shpjegon: “Në disa kultura, numri 13 konsiderohet i pafat.

“Kjo është arsyeja pse nuk ka rresht 13 në avionë, sepse ne e respektojmë besëtytninë. Në këtë mënyrë askush që mendon se numri 13 është i pafat nuk ulet në atë rresht.”

Disa anije lundrimi gjithashtu nuk kanë një kuvertë ose dysheme me numër 13, dhe shumë restorante nuk kanë as tavolinë me numrin 13.