Pse e premtja 13 është më e çuditshmja dhe miti për gratë që nuk e dinit?

Me një frekuencë mesatare prej 1.72 herë në vit, e premtja 13 ndez një valë bestytnish dhe fatalizmi.

E konsideruar si e pafat në kulturën perëndimore, kjo datë i shtyn njerëzit të qëndrojnë brenda, të riplanifikojnë fluturimet dhe të shmangin disa detyra të rrezikshme. Në fakt, vlerësohet se ekonomia amerikane humbet deri në 900 milionë dollarë çdo herë që vjen dita.

Ndërsa nuk ka asnjë provë për të mbështetur teorinë se gjërat e këqija ndodhin të Premten më 13, miliona njerëz janë aq të tmerruar prej saj saqë termat friggatriskaidekaphobia dhe paraskevidekatriaphobia u krijuan për të përshkruar frikën e tyre.

Por nuk është vetëm irracionaliteti i rastësishëm që i bën njerëzit të kenë lidhje negative me këtë ditë; disa argumentojnë se në fakt i ka rrënjët në seksizëm.

Origjina e saktë e së premtes 13 si një ditë fatkeqësie nuk dihet, por besëtytnitë rreth të Premtes dhe numrit 13 mund të shihen në kultura të ndryshme gjatë historisë.

Në mitologjinë norvegjeze, perëndia mashtrues Loki u përjashtua nga një festë në Valhalla me 12 pjesëmarrës (duke e bërë atë të 13-tin) në mënyrë që Balder, perëndia e dritës dhe e bukurisë, të vritej si hakmarrje. Në krishterim, Juda Iskarioti ishte i ftuari i 13-të në Darkën e Fundit, ndërsa Jezusi u kryqëzua të premten.

Dhe sipas futuristes dhe intuitive holistike Gina Spriggs, Bibla ofron edhe më shumë simbolikë që mund të interpretohen se kanë nëntone mizogjiniste.

“Për sa i përket të premtes,” i tha ajo Vice. ‘Ajo është dita e javës që Eva [gjoja] i ofroi Adamit “frut të ndaluar” E premtja ishte gjithashtu dita kur Adami u dëbua nga Parajsa, dita kur u pendua, dita kur vdiq dhe dita kur u dogj. .’

Historia e Adamit dhe Evës është përdorur si një alegori për natyrën e vërtetë të burrave dhe grave gjatë historisë, me shumë studiues feministë që citojnë pohimin e Shën Palit se gratë duhet t’i nënshtrohen burrave për shkak se Zoti krijoi Adamin së pari, pretendimet e teologut Tertullian se të gjithë Gratë ishin përgjegjëse për ‘mëkatin fillestar dhe për të qenë shkaku i rënies së racës njerëzore’ dhe veprat e panumërta të Rilindjes që e portretizonin Evën si një tunduese, si elementë themelorë të patriarkatit.

Theksimet seksiste të së premtes 13 mund të thuhet gjithashtu se shkojnë më tej se shoqëria evropiane judeo-kristiane.

Sally Howard, gazetare feministe dhe autore e librave, duke përfshirë The Home Stretch (Pse revolucioni gjinor ngeci në lavamanin e kuzhinës), thotë për Metro.co.uk: “Ka 13 faza të hënës në një vit, të cilat janë shoqëruar prej kohësh me ciklin femëror dhe menstrual.

“Në kulturat parakristiane, numri 13 konsiderohej si një numër i shenjtë femëror për shkak të kësaj lidhjeje me hënën dhe ciklin menstrual me lidhje me perëndeshat e pjellorisë si Venusi (perëndeshë romake e dashurisë, bukurisë dhe kënaqësisë) .’

Për më tepër, në kohët pagane, e premtja besohej të ishte e lidhur me femrën hyjnore dhe vetë emri rrjedh nga anglishtja e vjetër ‘dita e Frigg’, e cila i referohet perëndeshës norvegjeze të mëmësisë, kënaqësisë, magjisë dhe dashurisë.’ Fiset norvegjeze dhe gjermane u konvertuan në krishterim, Frigga u dëbua nga turpi në një majë mali dhe u etiketua si magjistare’, shkruan Charles Panati, autor i Origjinave të jashtëzakonshme të gjërave të përditshme, se si erdhën lidhjet midis kësaj date, grave dhe ligësisë së gjithanshme.

Sally shpjegon se ide të tilla ka të ngjarë të kenë të bëjnë më shumë me spiritualitetin e Epokës së Re sesa me teorinë feministe, por referon magjinë si një shembull të mënyrave se si bestytnitë mund të rrjedhin nga këndvështrimet seksiste.

Mund të duket sikur kemi bërë një rrugë të gjatë që atëherë, por stereotipet dhe qëndrimet kulturore mund të zgjasin një kohë çuditërisht të gjatë.

Shumica prej nesh nuk e marrin parasysh kuptimin e besëtytnive që mbështesim; ato janë instinktive dhe jo të qëllimshme.