Pse duhet të konsumojmë farat e Lirit?

Farat e lirit  mund të zvogëlojnë rrezikun e zhvillimit të kancerit të gjirit, sugjeron një studim i fundit.

Studiuesit në Nebraska dhe Kanada u dhanë minjve femra vaj liri, i cili përmban lignan, një përbërës që gjendet në ushqimet e pasura me fibra si drithërat, farat, arrat dhe pijet si kafeja.

Ata zbuluan se shkaktoi një marrëdhënie midis mikrobiomës së zorrëve dhe mikroARN-ve të gjëndrës së qumështit (miRNA), të cilat janë të lidhura me rritjen e qelizave të kancerit të gjirit. Brejtësit të cilëve u ishte dhënë vaji i farave të lirit kishin më pak gjasa të zhvillonin kancer gjiri. Studiuesit thanë se këto gjetje mund të çojnë në rekomandime të reja dietike për parandalimin e kancerit të gjirit, kancerit më të zakonshëm në SHBA, që prek rreth 300,000 gra amerikane çdo vit.

Elena M Comelli, autore e studimit dhe asistente/ profesoreshë në Departamentin e Shkencave të Ushqyerjes në Universitetin e Torontos, tha: “Nëse këto gjetje konfirmohen, mikrobiota bëhet një objektiv i ri për të parandaluar kancerin e gjirit përmes ndërhyrjeve dietike”.

Hulumtimet e kaluara kanë treguar se lignanet kanë veti anti-inflamatore dhe bëjnë që trupi të prodhojë më pak estrogjen, duke çuar në një rrezik më të ulët të kancerit të gjirit.

Studiuesit i ushqyen minjtë femra me lignanevet e farave të lirit për tre javë dhe zbuluan se ata shkaktuan një reagim në cecal, një pjesë e zorrës së trashë në formë qese që ndan zorrën e vogël dhe të trashë.

Kur fara e lirit hyn në mikrobiomën e zorrëve, një rrjet bakteresh që jetojnë në traktin tretës dhe na ndihmojnë të luftojmë infeksionet dhe rregullojmë oreksin, ai dërgon sinjale te miRNA në gjëndrat e qumështit që çojnë në një shans më të ulët të zhvillimit të qelizave të kancerit të gjirit. Ky studim paraprak mbështet kërkime të mëtejshme mbi rolin që luan mikrobiota në qasjet dietike për të reduktuar faktorët e rrezikut që lidhen me sëmundjen.