Pse duhet të hani sa më shumë shegë?

Shega është një nga frutat e dimrit par excellence. Sipas disa besëtytnive, ngrënia e shegës sjell fat, ndërsa sipas një besimi të lashtë, ky frut paralajmëron pasuri dhe prosperitet.Por përfitimi i vërtetë gjendet në kokrrat e saj, të cilat janë të pasura me minerale, vitamina dhe mbi të gjitha antioksidantë me efekte mbrojtëse dhe të dobishme të njohura nga shkenca.Disa studime mbi këtë frut kanë nxjerrë në pah se konsumimi i saj ka efekte të jashtëzakonshme antioksidante, madje më të larta se ato të çajit jeshil. Por avantazhet që siguron ky frut janë edhe të tjera.

Është super e shëndetshme

Shega është një frut që ka të gjitha karakteristikat ushqyese për të qenë miqësore me dietën. Ofron fibra që ngadalëson zbrazjen e stomakut dhe thithjen e sheqernave në gjak, zgjat ngopjen.

Kundër fryrjes

Farat e frutave të shegës janë të pasura me ujë, përmbajnë afërsisht 80 për qind të peshës së tyre, gjë që ndihmon në kullimin e lëngjeve të tepërta. Më pas ato sigurojnë polifenole, antioksidantë të lidhur me funksionimin e duhur të mëlçisë.

Kundër lodhjes

Ky frut krenohet me një veprim të shkëlqyer remineralizues. Siguron shumë minerale të çmuara për të qëndruar larg lodhjes psikofizike si magnezi, fosfori dhe hekuri.

Shega lufton plakjen

Shega është një frut i pasur me molekula kundër plakjes. Ai siguron sasi të larta të flavonoideve, duke përfshirë antocianinat dhe acidin askorbik, të cilët kundërshtojnë veprimin nxitës të plakjes së radikalëve të lirë dhe mbrojnë kundër proceseve oksiduese.

Është e mirë për zemrën

Sasia e lartë e antioksidantëve të pranishëm, së bashku me mineralet si kaliumi dhe magnezi lehtësojnë qarkullimin e duhur të gjakut dhe ndihmojnë në parandalimin e çrregullimeve kardiovaskulare.