Pse duhet të dëgjoni 10 minuta cicërimat e zogjve?

Po sikur të mos dëgjoni një moment një këngë të njohur e në vend të saj të dëgjoni cicërimat e një zogu?

Studimet më të fundit kanë zbuluar se dëgjimi i cicërimave të zogjve madje edhe në version të regjistruar, ka një efekt të fortë në mirëqenien tonë, ndihmon në lehtësimin e stresit dhe përmirësimin e humorit.

Në vitin 2020, studiuesit nga Universiteti Shtetëror Politeknik i Kalifornisë testuan efektin e cicërimave të zogjve duke vendosur altoparlantë.

Alpinistët që e dëgjuan atë raportuan një rritje të dukshme të mirëqenies në krahasim me ata që nuk e dëgjuan, edhe nga dëgjimi i një versioni të regjistruar të tingujve të tyre. Kur u publikuan rezultatet, profesori Clinton Francis, i cili mbikëqyri studimin, tha: “Jam ende i habitur që vetëm shtatë deri në dhjetë minuta ekspozim ndaj këtyre tingujve përmirësoi mirëqenien e njerëzve”.

Kur përzihet me tinguj të tjerë natyrorë, efekti i tingujve të zogjve mund të jetë akoma më fitimprurës.

*Tibo News