Pse disa njerëz vdesin për “dramë” në marrëdhënie?

Kur kemi të bëjmë me njerëz që gëzojnë debatet dhe shkaktojnë lëndime, menaxhimi i konflikteve në marrëdhënie mund të jetë i vështirë. Psikiatri John Gottman në studimin e tij mbi rolet e konfliktit në martesë identifikoi tre grupet e çifteve: fejesa, përshkallëzimi dhe shmangia.

Dëshira për të mbrojtur veten dhe atë që ne dashurojmë është një instinkt i natyrshëm. Megjithatë, studimet sugjerojnë se shoqëria patriarkale në të cilën jetojmë inkurajon nevojën për kontroll dhe agresion fizik. Edhe burrat mund të jenë viktima të konflikteve në marrëdhënie si pasojë e ndryshimeve në normat dhe vlerat shoqërore.

Njerëzit me konflikt të lartë

(HCP) Instituti i Konflikteve të Larta jep një përshkrim të detajuar të njerëzve me konflikte të larta. Ata shfaqin emocione dhe sjellje ekstreme, por kjo nuk është një diagnozë, por thjesht një përshkrim. Njerëzit që i pëlqejnë debatet shpesh shkaktojnë konflikte në marrëdhënie për shkak të disa çrregullimeve të personalitetit. Për shembull, ata që kanë një personalitet antisocial bëjnë çmos për të evituar dominimin. Nëse ata arrijnë të fitojnë konfliktin, mund të ndihen të kënaqur për një periudhë të shkurtër. Studimet në fushën e neuroshkencës kanë treguar se disa psikopatë kanë një mungesë të caktuar ndjeshmërie si rezultat i funksionimit të pavlefshëm të sistemit nervor.

Justifikimi i dramës

Çdo veprim ka një motivim të brendshëm. Disa persona debatojnë për të justifikuar veprimet e tyre të gabuara, siç mund të jenë pirja e alkoolit apo gënjeshtrat. Të tjerët e përdorin konfliktin për të përmirësuar egon e tyre duke dominuar të tjerët. Narcizmi është një çrregullim i personalitetit që shpesh preferon dramën. Në thellësi, ata janë të shqetësuar dhe e maskojnë këtë frikë me arrogancë dhe konflikte në marrëdhëniet romantike. Në një nivel të shkurtët, ata ndihen të fuqishëm.

Përpjekja për të ndryshuar njëri-tjetrin

Perfeksionistët shpesh krijojnë konflikte në marrëdhënie. Ata janë të ndjeshëm ndaj kritikave dhe tentojnë të ndryshojnë partnerin e tyre. Ata besojnë se duke arritur të kontrollojnë detaje të vogla dhe të korrin momente të suksesshme në menaxhimin e marrëdhënies, ata do të arrijnë perfeksionin. Kjo i jep atyre një ndjenjë momentale justifikimi dhe kënaqësie. Në thelb, perfeksionizmi është një mënyrë për të mbrojtur veten nga frika e dështimit. Megjithatë, një moment i vogël përsosmërie, edhe nëpërmjet konfliktit, ofron një ndjenjë momentale të lirimit nga kjo frikë dhe mund të sjellë një moment të kënaqësisë. Është e rëndësishme të kuptojmë se për këto persona, përkufizimi i kënaqësisë mund të ndryshojë.

Varësia nga adrenalina dhe dopamina

Siç shpjegon ekspertja e komunikimit Judith E. Glaser në artikullin e saj “Truri yt është i lidhur me të qenit të drejtë”, ne shijojmë kimikate që krijojnë varësi kur fitojmë në një debat. Në thelb, kur fitojmë, përjetojmë një shtysë të adrenalinës dhe dopaminës, që na bën të ndjehemi euforikë. Sigurisht, të gjithë dëshirojmë të ndjehemi kështu, por kemi mësuar se lidhjet pozitive dhe harmonike me të tjerët janë po aq të rëndësishme, nëse jo më shumë.

Është e rëndësishme të kuptojmë rolet e konfliktit në marrëdhënie dhe të ndërtojmë aftësi për të menaxhuar dhe zgjidhur konfliktet në mënyrë të shëndetshme. Komunikimi i hapur dhe mirëkuptimi janë thelbësore për të ruajtur harmoninë dhe bashkëpunimin në marrëdhënie.