Projekti i Zambisë, prodhim karburanti nga gomat e përdorura

Një projekt prej 1.8 milion dollarë në Zambi, për riciklimin e gomave të përdorura me qëllim prodhimin e karburantit, pritet të zbatohet sapo Agjencia e Zhvillimit të Zambisë ta miratojë atë.

Projekti pritet të kryhet nga ‘Innovative Recycling Limited’ dhe ‘Inex Investment Limited’, kompani të Afrikës së Jugut.

Shefi ekzekutiv i Inex Investment Limited, Samson Tembo shpjegoi në një intervistë se kompania e tij i kishte kërkuar Agjencisë së Zhvillimit të Zambisë të realizonte projektin.

Profesor Tembo tha se projekti do të përfshijë riciklimin e plastikës në benzinë ​​dhe gomat e përdorura në naftë.

Ai tha se zhvillimi do të përfshinte teknologjinë më të fundit e cila po përdorej në vende të tjera në rajonin Sub-Saharian si vetë Afrika e Jugut.

“Kjo teknologji është zhvilluar në vitin 2006. Është ndërtuar në Afrikën e Jugut, prandaj karburanti është i lirë atje, madje edhe në Angli. Ne e kemi licencën për këtë projekt dhe është dërguar në Agjencinë e Zhvillimit të Zambisë. Ky projekt do të krijojë edhe vende pune për vendasit” ka thënë ai.

Prof. Tembo tha se projekti pasi të miratohet do t’i jepet Universitetit të Zambisë dhe Universitetit Copperbelt për më shumë kërkime.

“Produktet shtesë që do të përdoren janë: tela çeliku, lëndë djegëse bimore dhe karboni i zi. Ne jemi të përkushtuar për të kthyer gomat në produkte komerciale të qëndrueshme, duke përdorur metoda miqësore me mjedisin” ka përfunduar prof. Tembo.