Prodhuesit ukrainas: Rusia ka vjedhur 600,000 ton grurë

Rusia ka vjedhur rreth 600 000 tonë drithë nga territori i pushtuar ukrainas dhe ka eksportuar një pjesë të tyre, tha të mërkurën nënkryetari i sindikatës së prodhuesve bujqësor ukrainas UAC.

Ukraina do t’i kërkojë Rusisë kompensim si për vjedhjen e drithit ashtu edhe për shkatërrimin e pronës së fermerëve, tha nënkryetari i UAC Denys Marchuk për televizionin ukrainas.

“Deri më sot, rreth 600 000 ton janë vjedhur nga kompanitë bujqësore dhe janë dërguar në territorin e pushtuar përkohësisht të Gadishullit të Krimesë dhe prej andej ato lëvizin në porte, veçanërisht në Sevastopol dhe prej andej, anijet shkojnë në Lindjen e Mesme”, tha Marchuk.

Ai shtoi se rreth 100 000 tonë drithë ishin transmetuar tashmë në Siri, sipas dëshmive “të regjistruara nga SHBA”.

Ai nuk dha asnjë detaj shtesë.

Ukraina është një nga eksportuesit më të mëdhenj të grurit në botë dhe vendet perëndimore kanë akuzuar Rusinë për krijimin e rrezikut të urisë globale duke mbyllur portet e Ukrainës në Detin e Zi.

Moska mohon përgjegjësinë për krizën ndërkombëtare të ushqimit, duke fajësuar sanksionet perëndimore.