Prodhuesi vietnamez i automjeteve synon të garojë në SHBA

Prodhuesi vietnamez i makinave VinFast ka paraqitur kërkesë për të dalë publike në Shtetet e Bashkuara.

Kompania po planifikon të shpenzojë 4 miliardë dollarë për kompleksin e saj të parë të fabrikës amerikane në Karolinën e Veriut.

VinFast u bë prodhuesi i parë i plotë i makinave në Vietnam në vitin 2019.

Dhe tani mundësitë janë të mëdha në Shtetet e Bashkuara, ku shpreson të konkurrojë me prodhuesit e vjetër të automjeteve, si dhe me kompanitë fillestare elektrike.

Ai gjithashtu shpreson të lejojë shoferët të marrin me qira bateritë e tyre në vend që t’i blejnë ato për një tarifë mujore. Një model që përdoret në të gjithë industrinë që mund të ulin çmimin fillestar të makinave.

VinFast thotë se çmimet për makinat e saj sportive fillojnë nga 41 mijë dollarë në SHBA, kundrejt rreth 63 mijë dollarëve për një makinë sportive Tesla.

CEO i VinFast tha se kemi ende kaq shumë opsione për të parë dhe se nuk ishte e sigurt që ne do të bënte ofertë publike fillestare.

Ajo tha se oferta publike ishte planifikuar për gjysmën e dytë të këtij viti si një opsion për të financuar një fabrikë të planifikuar në Karolinën e Veriut dhe zgjerimin e SHBA-së.

Kompania planifikon të kalojë në prodhimin e automjeteve tërësisht elektrike në fund të vitit 2022. Jashtë Amerikës së Veriut, VinFast po kërkon të ndërtojë një fabrikë në Gjermani.