Prodhuesi japonez i pelenave kalon nga foshnjat tek të rriturit, çfarë ka ndodhur?

Një prodhues japonez i pelenave ka njoftuar se do të ndalojë prodhimin e pelenave për foshnjat në vend dhe, në vend të kësaj, do të fokusohet në tregun për të rriturit.

Oji Holdings është firma e fundit që ka bërë një ndryshim të tillë në një Japoni që po plaket me shpejtësi, ku nivelet e lindjeve janë në një nivel të ulët rekord.

Shitjet e pelenave për të rritur tejkaluan ato për foshnjat në vend për më shumë se një dekadë.

Numri i foshnjave të lindura në Japoni në vitin 2023 – 758,631 – u ul me 5.1% nga viti i kaluar.

Ky ishte gjithashtu numri më i ulët i lindjeve të regjistruara në Japoni që nga shekulli i 19-të. Në vitet 1970, kjo shifër ishte më shumë se dy milionë.

Në një deklaratë, Oji Holdings tha se filiali i saj, Oji Nepia, aktualisht prodhon 400 milionë pelena për foshnjat në vit. Prodhimi ka rënë që nga viti 2001, kur kompania arriti kulmin e saj – 700 milionë pelena.

Në vitin 2011, prodhuesi më i madh japonez i pelenave, Unicharm, tha se shitjet e pelenave për të rritur i kishin tejkaluar ato për foshnjat.

Ndërkohë, tregu i pelenave për të rritur ka ardhur duke u rritur dhe vlerësohet të ketë vlerë më shumë se 2 miliardë dollarë.

Japonia tani ka një nga popullsitë më të vjetra në botë, me pothuajse 30% të tyre të moshës 65 vjeç e lart. Vitin e kaluar, përqindja e atyre të moshës mbi 80 vjeç tejkaloi 10% për herë të parë.

Oji Holdings tha gjithashtu se do të vazhdojë të prodhojë pelena për fëmijë në Malajzi dhe Indonezi, ku pret që kërkesa të rritet.

Një popullsi në tkurrje, si rezultat i plakjes dhe rënies së nivelit të lindjeve, është kthyer në një krizë për Japoninë, një nga ekonomitë më të mëdha në botë. Por përpjekjet e qeverisë japoneze për të adresuar këto sfida kanë hasur me pak sukses deri më tani.

Rritja e shpenzimeve për programet e lidhura me fëmijët dhe subvencionet që synojnë çiftet ose prindërit e rinj nuk duket se po rrisin normat e lindjeve. Ekspertët thonë se arsyet janë komplekse, duke filluar nga nivelet më të ulëta të martesave dhe shtimi i grave në fuqinë punëtore, deri te kostot e rritura të rritjes së fëmijëve.

Por Japonia nuk është vetëm në këtë fenomen. Normat e fertilitetit kanë rënë gjithashtu në Hong Kong, Singapor, Tajvan dhe Korenë e Jugut, e fundit prej të cilave ka shkallën më të ulët të lindjeve në botë.

Edhe Kina pati rënie të popullsisë së saj për të dytin vit radhazi në vitin 2023 dhe, ashtu si Japonia, ka prezantuar stimuj të ndryshëm për të rritur nivelet e lindjeve. Por një popullsi në plakje dhe ndikimi i një politike dekadash të një fëmije, e cila përfundoi në 2015, po krijojnë sfida demografike edhe në Kinë.