Prodhimi global i Toyota-s bie sërish, objektivi vjetor në dyshim

Prodhimi global i Toyota-s ra me 8.6% nga viti në vit, duke humbur objektivin e tij për katër muaj rresht, si pasojë e shpërthimit të COVID, motit të rëndë dhe mungesës së vazhdueshme të çipave.

Prodhuesi më i madh i makinave në botë për nga shitjet prodhoi 706,547 automjete në mbarë botën muajin e kaluar dhe kjo ishte nën objektivin e tij të një viti më parë.

Prodhimi në katër muajt e parë të vitit aktual fiskal që nisi në prill ka rënë me 10.3% më pak se plani i tij fillestar.

Industria globale e automjeteve ka tejkaluar ndërprerjet e zinxhirit të furnizimit të shkaktuara nga mungesa e çipave dhe kufizimet të rrepta të Kinës për COVID, por Toyota është përballur gjithashtu me motin jo të mirë në Japoni.

Toyota tha se prodhimi vendas ra me 28.2%, duke tejkaluar prodhimin rekord të korrikut jashtë shtetit, deri në 4.5%, i nxitur nga një rimëkëmbje e fortë në Evropë, Kinë dhe pjesën tjetër të Azisë.

Megjithatë, dobësia e vazhdueshme në performancën e përgjithshme ka ngritur shqetësime se Toyota mund të duhet të ulë objektivin e saj vjetor të prodhimit prej 9.7 milionë automjetesh.

Kompania tha se do të mbajë objektivin e saj vjetor të prodhimit pasi planifikon të rrisë prodhimin deri në nëntor, në varësi të furnizimeve të pjesëve dhe personelit. Në shtator, ajo pret që prodhimi të kthehet në rreth 850,000 automjete, një rekord për muajin