Prodhimi global i kokainës ka arritur nivele rekord

Prodhimi global i kokainës ka arritur nivele rekord me rikthimin e kërkesës pas bllokimeve të Covid.

Zyra e OKB-së për Drogën dhe Krimin tha se kultivimi i kokainës u rrit me 35% midis viteve 2020 dhe 2021 në nivele rekord.

Gjetjet sugjerojnë se qendra të reja për trafikim janë shfaqur në Afrikën Perëndimore dhe Qendrore.

Raporti tregoi gjithashtu se trafikantët po përdornin më shpesh shërbimet postare ndërkombëtare për të çuar drogën te konsumatorët.

Raporti vuri në dukje një rritje në vendet e Afrikës Perëndimore në përdorimin e “shërbimeve postare të vendosura mirë, që operojnë globalisht, si dhe kompanive më të vogla tregtare” të përdorura për të kontrabanduar sasi kokaine në Evropë dhe më gjerë.

Në përgjithësi, raporti zbuloi se Evropa dhe Amerika e Veriut janë tregjet më të mëdha për kokainën, e ndjekur nga Amerika e Jugut dhe Qendrore dhe Karaibet.

Ndërsa raporti thoshte se tregjet në Afrikë dhe Azi ishin “ende të kufizuara”, Ghada Waly i OKB-së tregoi se potenciali që tregu të zgjerohej atje ishte një realitet i rrezikshëm.

Rritja e prodhimit ishte rezultat i një zgjerimi në kultivimin e shkurreve të kokainës, si dhe përmirësimeve në konvertimin e kokainës në kokainë pluhur, zbuloi raporti.

Kërkesa për kokainë ra pasi klubet e natës dhe baret u mbyllën gjatë bllokimeve pandemike.

Në Mbretërinë e Bashkuar, raporti thotë se ka pasur një “rritje të konsiderueshme” të konfiskimeve të kokainës.

Përgjimet nga forcat e rendit kanë qenë gjithashtu në rritje. me një shpejtësi më të lartë se prodhimi, përshkruan raporti.

*Tibo News