Problemet më të zakonshme shëndetësore në botën modern

Në epokën e sotme shkenca mjekësore ka arritur të përballet me shumë nga sëmundjet që kanë pllakosur njerëzimin me shekuj. Le të hedhim një vështrim në problemet më të zakonshme që mundojnë njerëzit sot.

Goditja në tru

Një goditje ndodh kur rrjedhja e gjakut në tru ndërpritet, qoftë nga një bllokim ose një këputje në një enë gjaku. Është një urgjencë mjekësore që kërkon trajtim të menjëhershëm dhe mund të shkaktojë dëmtim të përhershëm të trurit ose vdekje.

Kanceri

Kanceri është një grup sëmundjesh që karakterizohen nga rritja dhe përhapja e pakontrolluar e qelizave jonormale në trup. Ka shumë lloje të ndryshme të kancerit dhe ato mund të prekin çdo pjesë të trupit.

Sëmundja kronike obstruktive pulmonare

COPD është një sëmundje progresive e mushkërive që vështirëson frymëmarrjen. Zakonisht shkaktohet nga pirja e duhanit ose ekspozimi ndaj ndotësve dhe mund të çojë në bronkit kronik dhe emfizemë.

Astma

Astma është një gjendje kronike e frymëmarrjes që shkakton inflamacion dhe ngushtim të rrugëve të frymëmarrjes, duke e vështirësuar frymëmarrjen. Mund të shkaktohet nga një sërë faktorësh, duke përfshirë alergjitë, stërvitjen dhe stresin.

Depresioni

Depresioni është një çrregullim i shëndetit mendor që mund të shkaktojë ndjenja të vazhdueshme trishtimi, dëshpërimi dhe mungesë interesi për aktivitetet që dikur ishin të këndshme. Gjithashtu mund të shkaktojë simptoma fizike si lodhje, ndryshime në oreks dhe shqetësime të gjumit.

Artriti

Artriti është një gjendje që shkakton inflamacion dhe ngurtësi në nyje. Ka disa lloje të ndryshme të artritit, duke përfshirë osteoartritin dhe artritin reumatoid.

Sëmundjet e zemrës

Sëmundja e zemrës i referohet shumë kushteve të ndryshme që mund të ndikojnë në zemër, duke përfshirë sëmundjen koronare të zemrës, aritmitë dhe dështimin e zemrës. Është shkaku kryesor i vdekjeve në shumë vende.

Tensioni i lartë i gjakut

Presioni i lartë i gjakut ose hipertensioni ndodh kur forca e gjakut që shtyn muret e arterieve tuaja është vazhdimisht shumë e lartë. Kjo mund të çojë në sëmundje të zemrës, goditje në tru dhe probleme të tjera shëndetësore.

Diabeti

Diabeti është një gjendje kronike që ndikon në mënyrën se si trupi juaj përdor glukozën (sheqerin) për energji. Ekzistojnë dy lloje të diabetit, Tipi 1 dhe Tipi 2, dhe të dyja mund të shkaktojnë komplikime serioze shëndetësore.

Obeziteti

Është një gjendje ku një person ka yndyrë të tepërt në trup, gjë që mund të çojë në shumë probleme si sëmundjet e zemrës, diabeti dhe presioni i lartë i gjakut.