Priyanka Chopra fjalim në Asamblenë e OKB-së: “Bota në pikë kritike”

Aktorja Priyanka Chopra Jonas dha fjalim në Asamblenë e Përgjithshme të Kombeve të Bashkuara, ku foli rreth ndryshimeve klimatike.

Aktorja shtoi gjithashtu se solidariteti global është më i rëndësishëm se kurrë “pasi kriza klimatike ndikon jetë dhe mënyra jetese”.

Në një fjalim të shpërndarë nga Kombet e Bashkuara përmes YouTube të hënën, ylli i Quantico diskutoi disa nga çështjet më të rëndësishme në botë, duke përfshirë ndryshimin e klimës, gjatë paraqitjes së saj në fjalimet e hapjes së Objektivave të Zhvillimit të Qëndrueshëm (SDG) 2022.

“Ne takohemi sot në një pikë kritike në botën tonë, në një kohë kur solidariteti global është më i rëndësishëm se kurrë,” tha ambasadorja e vullnetit të mirë të UNICEF-it.” Ndërsa vendet vazhdojnë të luftojnë nga efektet shkatërruese të pandemisë COVID-19, kriza klimatike ndikon jetë dhe mënyra jetese, ndërsa konfliktet tërbohen dhe ndërsa zhvendosja e varfërisë, uria dhe pabarazitë shkatërrojnë vetë themelin e botës më të drejtë për të cilën kemi luftuar për një kohë kaq të gjatë,” vazhdoi 40 vjeçarja Chopra Jonas.

Duke vënë në dukje se “nuk është gjithçka mirë me botën tonë”, ajo shtoi: “Këto kriza nuk ndodhën rastësisht, por ato mund të rregullohen me një plan”.

“Ne e kemi atë plan, qëllimet e zhvillimit të qëndrueshëm të OKB-së, një listë detyrash për botën,” shpjegoi ajo. “Këto qëllime u krijuan krah për krah me njerëzit në mbarë botën në vitin 2015; së bashku ne kemi një mundësi të jashtëzakonshme për të ndryshuar botën në të cilën jetojmë”.

“Ne ia kemi borxh njerëzve tanë, ia kemi borxh planetit tonë”, tha ajo.

Chopra Jonas ka punuar me UNICEF-in si ambasadore globale e vullnetit të mirë për më shumë se një dekadë, duke vizituar vende në nevojë si Zimbabve dhe lagjet e varfra të Mumbait të Indisë.

Pasi fitoi Miss World në vitin 2000, ajo kuptoi se mund të bënte një ndryshim në shkallë globale.

“E kuptova se kisha një pozicion pushteti dhe mund ta lidhja veten me kauza në të cilat besoja vërtet”, ka thënë ajo në 2008.

“Udhëtimet në terren janë më të veçantat, sepse takoni fëmijë dhe të mbijetuar të jashtëzakonshëm,” tha Chopra Jonas në atë kohë. “Ky ka qenë një nga momentet e mia të gëzueshme, duke qenë në gjendje të ndihmoja në mbrojtjen e të drejtave të fëmijëve dhe mirëqenies së fëmijëve në mbarë botën. Kjo më emocionoi aq shumë duke qenë në gjendje të shkoja në vende ku këta fëmijë nuk kanë zë ose askush nuk i dëgjon dhe në fakt duke hedhur dritë mbi këtë.”

 

*TiboNews