Princi danez do të nisë jetë të re në SHBA?!

Princi Joachim i Danimarkës duket se i ka vënë sytë Amerikës në një tjetër largim ose shkurorëzim të pashpjeguar të mbretërorëve nga Evropa.

Sot pallati mbretëror njoftoi se biri mbretëreshës Margrethe dhe bashkëshortja e tij Princesha Marie, do të vendosen në Washington, D.C., këtë verë. Ata nuk dhanë arsyet e lëvizjes por thonin se 53-vjecari do të punojë në ambasadën daneze atje, nën kujdesin e ministrisë së mbrojtjes. Me sa kuptohet, dy fëmijët e çiftit, djali 13-vjeçar Henrik dhe bija 11-vjeçare Athena, do të jenë me prindërit në zhvendosjen e tyre. Joachim është gjithashtu baba i djemve Nikolai, 23 vjeç dhe Felix, 20, nga martesa e mëparshme me Alexandra, kontesha e Frederiksborg.

Ndoshta vendimi vjen pas heqës së titullit të tij dhe të fëmijëve

Joachim ka thënë më parë për rrjetin francez ‘Ekstra Bladet’ në Paris se vendimi i mbretëreshës për heqjen e të drejtës së titullit për të dhe fëmijët e tij, ishte i papritur.

“Nuk është bukur të shikosh fëmijët e tu që keqtrajtohen kështu, që e gjenë veten në situata që nuk mund të kuptojnë”. Edhe gruaja e parë e Joachim tha se vendimi është i pakuptueshëm e i trishtë.

“Fëmijët ndjehen te përjashtuar. Ata nuk e kuptojnë se përse po u merret identiteti kështu”, tha Alexandra said. Joachim tha se ishte njohur fillimisht majin që shkoi me planin për heqjen e titujve të fëmijëve të tij, kur të arrinin moshën 25 vjeç.

Disa ekspertë thonë se vendimi i Margrethe ngjason me lëvizje të bëra nga shtëpi të tjera mbretërore vitet e fundit.

Në 2019 mbreti suedez Karl Gustav XVI njoftoi se fëmijët e tij Princesha Madeleine e Princ Carl Philip, do të humbasin titujt e tyre mbretërorë. Mbreteroreve me sa duket nuk u kërkon kush llogari publike apo arsye per veprimet e tyre.