Presidenti Biden bën thirrje për ligj federal për të rivendosur të drejtat e abortit në SHBA

Presidenti Joe Biden ka deklaruar se një ligj federal do të ishte mënyra më e shpejtë për të rivendosur të drejtat e abortit pasi ai nënshkroi një urdhër për të mbrojtur aksesin ndaj abortit.
Ai e quajti vendimin e fundit të Gjykatës së Lartë për abortin, i cili i dha fund të drejtës mbarëkombëtare për procedurën, “një ushtrim pushteti politik”. Ai hapi rrugën për shtetet individuale të SHBA-ve për të vendosur nëse dhe si do të lejojnë abortet.

Biden është përballur me presion për t’iu përgjigjur vendimit me veprime më të guximshme. Urdhri presidencial, i nënshkruar të premten, pritet të ketë një ndikim të kufizuar – për të zbutur disa nga kufizimet, por jo për të rivendosur plotësisht të drejtat e abortit.

Biden ka pohuar se aftësia e tij për të krijuar të drejtat e abortit është e kufizuar nga Kongresi amerikan. “Rruga më e shpejtë për të rivendosur ligjin është miratimi i një ligji kombëtar që kodifikon Roe,” tha Biden, duke iu referuar vendimit historik të vitit 1973 që garantonte të drejtën kushtetuese për një abort.

Në fjalët e tij, ai theksoi se kjo ishte një çështje për zgjedhjet e ardhshme afatmesme dhe u kërkoi njerëzve të votojnë në shumicën demokratike si mënyra më e shpejtë për të rikthyer Roe V Wade dhe se votuesit amerikanë kishin një zgjedhje midis “mazhoritarit apo ekstremit”. .

Ai gjithashtu vuri në dukje një lajm se një vajzë 10-vjeçare në Ohio u detyrua të udhëtonte në një shtet fqinj për të kryer një abort pasi ajo ishte abuzuar seksualisht.

Urdhri i ri ekzekutiv i Biden rrit mbrojtjen kundër dënimeve të mundshme me të cilat mund të përballen gratë që kërkojnë abort nëse udhëtojnë nëpër linjat shtetërore për procedurën dhe mbron aksesin në kontracepsion.

Ai përfshin masa për të mbrojtur aksesin ndaj ilaçeve për abortin.

*Tibo News