Polonia me ‘dorë të hekurt’, ndalon pijet energjike për moshën nën 18 vjeç

 Nga 1 janari i këtij viti, në Poloni hyri në fuqi një ndalim total për shitjen e pijeve që përmbajnë taurinë dhe kafeinë për fëmijët nën 18 vjeç.

“Pijet energjike” të njohura zyrtarisht do të jenë pije vetëm për të rriturit dhe nuk do të mund t’i blini ato në dyqane pa paraqitur një letërnjoftim.

Ligji, i miratuar pranverën e kaluar, i mbështetur nga të gjitha forcat politike të parlamentit polak – siç dëshironte të vinte në dukje Ministri i Sportit dhe Turizmit Kamil Bortniczuk – vendos një ndalim të shitjes së këtij lloj pijeje në shkolla dhe institucione arsimore dhe shitësit ambulantë.

Gjithashtu u propozua një ndalim i reklamimit të pijeve energjike gjatë ditës, por ideja më vonë u braktis për shkak të kundërshtimit të saj me ligjin e BE-së.

Çfarë sanksionesh do të zbatohen në rast të shkeljes së dispozitave të ligjit?

Për reklamimin ose promovimin e pijeve me taurinë dhe kafeinë të shtuar në kundërshtim me dispozitat e mësipërme, gjykata mund të vendosë një gjobë prej 10,000 deri në 500,000 PLN (ose zlotys), një dënim me burg ose të dyja dënimet së bashku.