Plani në Gjermani për të përdorur sa më pak makinën

Miliona gjermanë pritet të përfitojnë nga një verë me udhëtime më të lira nga muaji i ardhshëm nën planet e qeverisë për të rritur përdorimin e transportit publik dhe për t’u dhënë lehtësim financiar konsumatorëve që përballen me krizën e kostos së jetesës.
Një skemë bilete prej 9 euro në muaj do të prezantohet nga 1 qershori, duke lejuar udhëtimin në të gjitha mënyrat e transportit urban dhe rajonal. Një biletë e ndryshme do të aplikohet për çdo rajon dhe do të jetë e disponueshme për tre muaj deri në fund të gushtit.
Dhoma e Lartë e Parlamentit të Gjermanisë miratoi masën të premten, pas Bundestagut të enjten. Skema do t’i kushtojë qeverisë 2.5 miliardë euro pasi do t’u paguajë kompanive të transportit mungesën e të ardhurave, si dhe koston e administrimit të shitjes, duke përfshirë kthimin e shumës për udhëtarët që kanë tashmë bileta sezoni.
Kostoja e biletës është një pjesë e kostos normale të udhëtimit, që arrin në rreth një të gjashtën e çmimit të biletës më të lirë mujore të disponueshme për zonat qendrore të Berlinit.
Skema është në përgjigje të rritjes së çmimeve të energjisë dhe synon t’u ofrojë të gjithëve, nga udhëtarët ditorë dhe udhëtarët e fundjavës, të cilët normalisht mund të zgjedhin të marrin makinën, mundësinë për të nxjerrë përfitimet e transportit publik.

Megjithatë, kritikët kanë paralajmëruar për mbipopullimin për trenat, autobusët si dhe kufizime në marrjen e biçikletave për shkak të mungesës së hapësirës. Ata sugjerojnë se kur të përfundojë plani, çmimet e biletave mund të rriten ndjeshëm nga një rritje e mëtejshme e pritshme e inflacionit duke e bërë transportin publik më pak tërheqës.
Kritikët që mirëpresin përpjekjen për të joshur njerëzit e për t’i mbajtur larg nga makinat e tyre, në të njëjtën kohë kanë dënuar faktin se qeveria po planifikon të ulë barrën për të gjithë drejtuesit e makinave gjatë të njëjtës periudhë me një ulje të taksës së energjisë për benzinën, që nga ana tjetër do të thotë një rënie e TVSH-së.
Sipas Ministrisë së Financave, benzina do të ulet me 35.2 cent për litër dhe nafta me 16.7 cent.

*Tibo News.