Plani i qeverisë holandeze për Universitetet që ka hapur debat të madh

Qëllimi i qeverisë holandeze është të zvogëlojë sasinë e përmbajtjes në gjuhë angleze të diplomave standarde bachelor në vetëm një të tretën e krediteve të kursit.

Kur Juanita Marín mbushi 18 vjeç, ajo vendosi që donte të studionte ekonomi jashtë Kolumbisë dhe kështu i drejtoi sytë nga Evropa.

Ajo kaloi verën në Gjermani dhe donte të kthehej, por kur i hodhi një sy diplomave të tyre universitare në anglisht, kuptoi se ata nuk shënuan shumë në renditje.

Megjithatë, holandezët e bënë.

Ajo gjeti Universitetin e Tilburgut në Holandë, i cili ofronte programe të mira tërësisht në anglisht dhe një renditje të lartë në ekonomi.

Ky kombinim e ndihmoi atë të vendoste. Vendi e mirëpriti atë së bashku me mijëra studentë të tjerë ndërkombëtarë  115,000 vetëm në vitin 2022 që përbënin 35% të totalit të studentëve.

Ky numër ka qenë në rritje gjatë dekadës së fundit, por tani qeveria holandeze po përpiqet ta frenojë atë.

Ministri holandez i Arsimit, Robbert Dijkgraaf ka plane të kufizojë përqindjen e klasave që mësohen nga universitetet në gjuhë të huaja.

Qëllimi është të zvogëlohet sasia e përmbajtjes angleze të diplomave standarde bachelor në vetëm një të tretën e krediteve të kursit.

Ky kufi vjen pasi universiteteve iu kërkua dhjetorin e kaluar të ndalonin rekrutimin aktiv të studentëve të huaj. Ministri e arsyetoi vendimin duke u shprehur se ndërkombëtarizimi çon në mbingarkesë të stafit pedagogjik dhe mungesë akomodimi për studentët.

Ai pohoi gjithashtu se rritja e numrit të kurseve të mësuara në holandisht do të inkurajonte studentët e huaj që të mësojnë gjuhën dhe të qëndrojnë.

Sipas Nuffic, organizata për ndërkombëtarizimin në arsim, Holanda ka 28% të diplomave Bachelor dhe 77% të diplomave Master në anglisht.

Sipas studimit të fundit nga Byroja Holandeze për Analizën e Politikave Ekonomike, ndërkombëtarët kontribuojnë deri në 17,000 € për studentët evropianë dhe 96,300 € për studentët joevropianë.

Plani është që studentët ndërkombëtarë të mësojnë holandisht në mënyrë që të mund të qëndrojnë dhe të punojnë në vend.

Ka një debat të madh në parlament për fluksin e emigrantëve. Në të gjithë Evropën po vjen një lëvizje nacionaliste. Edhe në sistemin akademik kanë filluar të bëhen debate.

“Partitë populiste kanë filluar të bëjnë pyetje se pse duhet të financojnë arsimin e të huajve- “Më mirë t’i përdorim paratë për njerëzit tanë”. Është një trend shqetësues që po ndikon në sistemin akademik”.