Debatet për planin gjerman të legalizimit të kanabisit

Planet e Gjermanisë për të legalizuar konsumin e kanabisit në vitin 2024 duken gjithnjë e më shumë të pamundura pasi ende nuk i ka paraqitur propozimet në Komisionin Europian.

Ministria gjermane e Shëndetësisë thotë se projektligji për legalizimin e kanabisit është aktualisht duke u hartuar brenda qeverisë federale. Sipas tyre mbeten shumë pyetje ligjore dhe operacionale në lidhje me zbatimin të cilat duan përgjigje si dhe koordinim mes ministrive përgjegjëse, para se të mund t’i dorëzohen Komisionit Europian.

Berlini zbuloi projektin e guximshëm për legalizimin e kanabisit në tetor të vitit 2022. Sipas planit, konsumatorët gjermanë do të lejoheshin të blejnë deri në 30 gramë kanabis për konsum privat me furnizime të kultivuara dhe të shpërndara përmes një tregu të kontrolluar.

Të rriturit gjermanë do të lejoheshin gjithashtu të kultivojnë nga tre bimë kanabisi secila.

Deklarata nga ministria Federale gjermane e Shëndetësisë:

“Qëllimi i Qeverisë Federale për shpërndarjen e kontrolluar është të mbrojë sa më mirë shëndetin e konsumatorit, të sigurojë mbrojtjen e fëmijëve dhe të rinjve, si dhe të reduktojë krimin e lidhur me drogën dhe të kufizojë tregun e zi”.

Është një projekt i paprecedentë në BE dhe aktualisht po përballet me një kontroll ekstrem nga Brukseli, i cili ka fuqinë ta prishë ose ta bëjë atë.

Evropa prej kohësh ka marrë një qasje konservatore për  legalizimin e të ashtuquajturave barërave të këqija. Droga është e paligjshme për t’u shitur dhe konsumuar në të gjithë Evropën, me përjashtim të Maltës, ku u bë e ligjshme për përdorim personal në vitin 2021.

Disa vende evropiane, përfshirë Austrinë, Holandën dhe Portugalinë, kanë dekriminalizuar posedimin e sasive të vogla të kanabisit. Luksemburgu njoftoi planet për legalizim në vitin 2018, por iu desh të tërhiqej pasi doli kundër ligjeve të BE-së. Ka mundësi që edhe Gjermania të ketë të njëjtin fat.

Ndërsa Holanda është bërë e njohur për qëndrimin e saj të qetë ndaj pirjes së duhanit, me qeverinë që toleron shitjen e drogës në “kafetë” e saj, përdorimi dhe kultivimi i saj ende mbeten të paligjshme në shoqërinë e gjerë. Prandaj, modeli holandez teknikisht ende respekton ligjin e BE-së.

Planet e Gjermanisë mund ta shtyjnë BE-në të ndryshojë këtë histori të konservatorizmit të kanabisit, dhe nëse arrin ta bëjë këtë, vendet e tjera mund ta ndjekin shpejt shembullin.

Pse Evropa po rivlerëson qasjen e saj ndaj barërave të këqija?

Një debat i rinovuar në lidhje me ligjet që ndalojnë ose lejojnë përdorimin dhe furnizimin e kanabisit është duke u zhvilluar në mbarë botën.

Në dekadën e fundit, droga është legalizuar në Kanada, Uruguaj, 21 shtete të SHBA-së dhe së fundmi në Tajlandë. Tani, Gjermania dëshiron të legalizojë të gjithë zinxhirin e vlerës së prodhimit të kanabisit nga kultivimi tek konsumatori.

Lëvizja ishte një nga politikat kryesore për të cilat u ra dakord nga partnerët e koalicionit të Gjermanisë të quajtur “Koalicioni i Semaforëve” – Social Demokratët, Të Gjelbrit dhe FDP liberale – kur ata formuan një qeveri në fund të 2021.

Gjermania dëshiron që politika e saj të lidhet me ligjin e BE-së, por Brukseli do të duhet të mbajë një qëndrim. Ndërsa vendet e tjera të BE-së dhe bota do të vëzhgojnë nga afër se si do të ndodhë kjo.

*Tibo News