Plani amerikan për Long-Covid, pse nuk duhet neglizhuar

Presidenti amerikan Joe Biden i kërkon departamentit të shëndetësisë në SHBA që të zhvillojë një plan kombëtar veprimi për të trajtuar krizën shëndetësore të Long-Covid, një gjendje komplekse me shumë simptoma që lë shumë prej të sëmurëve me Covid, të paaftë për të punuar.

Long-Covid që shkaktohet disa muaj pas infektimit me virusin ka prekur gati 7 % të të gjithë të rriturve në SHBA dhe 2.3 % të popullsisë së përgjithshme. Long-Covid ka kushtuar gati 386 miliardë dollarë në paga të humbura, kursime dhe fatura mjekësore.

Më shumë se 200 simptoma – shumë prej të cilave zgjasin me muaj – janë shoqëruar me këtë gjendje, duke përfshirë dhimbjen, lodhjen, turbullira në kokë, vështirësi në frymëmarrje dhe rraskapitje pas sasive minimale të aktivitetit fizik.

Sipas planit do të zgjerohen shërbimet mbi kërkimin, kujdesin dhe monitorimin e personave me aftësi të kufizuara dhe ata që po vuajnë nga Long-Covid.  Plani Kombëtar do duhet të jetë gati brenda 120 ditëve, sipas memorandumit presidencial të Joe Biden.

Gjithashtu sipas planit të ri, Departamenti i Shëndetësisë dhe Shërbimeve Njerëzore do të investojë 20 milionë dollarë vitin e ardhshëm për të hetuar se si sistemet e kujdesit shëndetësor mund të ndihmojnë më së miri ata me Covid-19, të monitorojnë praktikat e kujdesit parësor dhe të zhvillojnë klinika me shumë specialitete në të gjithë vendin.

Plani kërkon ndarjen e një shtesë prej 25 milionë dollarësh për Qendrat Amerikane për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve nga buxheti për vitin 2023 – përveç investimit prej 50 milionë dollarësh të agjencisë – për të kuptuar më mirë dhe gjetur zgjidhje për karakteristikat, faktorët e rrezikut, mekanizmat themelorë dhe ndikimet shëndetësore të Long-Covid.

HHS gjithashtu do të nisë një projekt të ri, Health+, që synon të fitojë njohuri mbi përvojat e atyre që jetojnë me gjendjen e për të ndihmuar në informimin e kujdesit me cilësi të lartë dhe për të kontribuar në praktikat më të mira të standardizuara në klinika.

Plani synon gjithashtu t’i përkthejë gjetjet në politika të zbatueshme të aftësisë së kufizuar me Administratën e Sigurimeve Shoqërore dhe të punojë me Departamentin e Punës për të ndihmuar punonjësit e prekur që po vendosin nëse janë në gjendje të kthehen në punët e tyre.

Plani kërkon ndarjen e një shtesë prej 25 milionë dollarësh për Qendrat Amerikane për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve nga buxheti i Biden-it për vitin 2023 – përveç investimit prej 50 milionë dollarësh të agjencisë – për të kuptuar më mirë dhe gjetur zgjidhje për karakteristikat, faktorët e rrezikut, mekanizmat themelorë dhe ndikimet shëndetësore. të COVID të gjatë.

Dispozita të tjera përfshijnë shtimin e programeve më të gjata për COVID në objektet e 18 Departamentit të Çështjeve të Veteranëve që tashmë i ofrojnë ato.

*Tibo News