Përse të gjithë po flasin për “The Idol”?

Një spektakël i ri do të transmetohet në HBO muajin e ardhshëm, i cili i dedikohet industrisë së muzikës. Titullohet “The Idol” dhe megjithëse ende nuk ka debutuar publikisht, tashmë është bërë i famshëm në mediat. “The Idol” është krijim i Abel Tesfaye, i njohur më shumë si The Weeknd, dhe Sam Levinson, regjisori i një tjetër seriali të suksesshëm të HBO-së, “Euphoria”.

“The Idol” ndjek një yll të ri pop, Jocelyn, e luajtur nga Lily-Rose Depp, 23 vjeçe, e cila bie në dashuri me një udhëheqëse kulti dhe pronare të një klubi natësh, të luajtur nga Tesfaye. Romantika që lind është e turbullt për t’u thënë të paktën dhe është etiketuar si abuzive dhe pornografike nga disa kritikë. Edhe pse “The Idol” u shfaq për herë të parë për kritikët të hënën në Festivalin e Filmit në Kanë, polemikat rreth prodhimit filluan të përhapen muaj para se dikush ta kishte parë atë.

Në mars, revista Rolling Stone publikoi një raport të saj mbi prodhimin e “The Idol”, duke intervistuar 13 burime anonime që pretendonin se shfaqja ishte dalë “e eger dhe e paparashikueshme nga binarët”. Në prill të vitit 2022, regjisores Amy Seimetz iu desh të largohet nga prodhimi, megjithëse kishte përfunduar pjesën më të madhe të serialit, me gjashtë episode. Në atë kohë, pritej që shfaqja të debutonte në fund të vitit 2022. Por Levinson mori përsipër prodhimin pas largimit të regjisorit të parë dhe, sipas Rolling Stone, ai vendosi ta rishkruajë dhe ta ri-filmojë shfaqjen, duke shkaktuar një vonesë. Sipas Rolling Stone: Levinson ndryshoi natyrën e shfaqjes. Aty ku Seimetz ishte afër historisë përmes linjave të personazhit të Depp-it, duke shfaqur një përrallë për pasoja të shtrembëruara të famës dhe një industri të këputur, qasja e Levinson ishte më e përqendruar në një romanca të toksikë.

Producentët që folën për Rolling Stone pranuan se prodhimi ishte kaotik, me skenarë të pabëruar dhe skena të ri-filmuara. HBO tha në një deklaratë për Rolling Stone se:

“Ekipi krijues i shfaqjes ka qenë i përkushtuar për të krijuar një mjedis pune të sigurt, bashkëpunues dhe reciprokisht të respektueshëm, dhe vitin e kaluar, ekipi bëri ndryshime krijuese që ata mendonin se ishin në interesin më të mirë të prodhimit dhe aktorët dhe ekipi.”

Pavarësisht kritikave dhe akuzave negative, yjet kanë mbetur të përkushtuar ndaj “The Idol”-it.

“Levinson zbaton drejtimin e tij efikas dhe me stil në çdo skenë. Disa prej tyre kanë vrull, të tjerat janë kontradiktore dhe shumica e tyre janë konfuze. Rrallëherë ndodh një skenë pa kamera që shfaq ndezje të gjoksit apo bythës së saj. Ju filloni të pyesni veten nëse kjo po ndërton diçka, dhe nga episodi i dytë duket se ka të ngjarë që të mos jetë.”

Pas debutimit të shfaqjes në Festivalin e Filmit në Kanë këtë javë, përgjigja e kritikëve ka qenë kryesisht negative. Disa kanë vlerësuar interpretimet e aktorëve dhe drejtimin e Levinson-it, por historia në përgjithësi është kritikuar.

Variety e ka quajtur shfaqjen një “fantazi të ndyrë mashkullore”, duke shkruar:

“Nuk duhet degradim dhe vuajtje për ta bërë Jocelyn më të fortë. Publiku i “Euphoria” nuk do të befasohet shumë nga mënyra e turpshme (Levinson) që e trajton personazhin e Depp, pasi ajo dhe shfaqja duken të bllokuar nën gishtin e madh të The Weeknd.”