Përse kinematë shërbejnë kokoshka?

Me gjasë asnjë nga ne, nuk i mendon filmat pa kokoshka, po a e keni pyetur veten ndonjëherë se nga lindi ky zakon?
Sipas autorit të Popped Culture: “A Social History of Popcorn in America”, disa aspekte konvergjente i bënë kokoshkat një shije thelbësore të filmit.

Kokoshkat ishin të lira për shitësit dhe klientët, dhe për ta bërë atë nuk kërkonte shumë pajisje. Kokoshkat gjithashtu u bënë të njohura në një kohë kur kinematë kishin nevojë të dëshpëruar për një nxitje ekonomike, kështu që kokoshkat u prezantuan në ekranin e argjendtë.

Fakt argëtues është se kokoshkat nuk i referohen vetëm bërthamës së hapur. Është gjithashtu emri për llojin specifik të misrit që përdoret për të bërë rostiçeri. Fillimisht u rrit në Amerikën Qendrore dhe u bë e njohur në SHBA në mesin e viteve 1800. Krahasuar me ushqimet e tjera në atë kohë, ishte shumë e lehtë për t’u bërë dhe u bë më e lehtë në 1885 kur u shpik prodhuesi i lëvizshëm i kokoshkave me avull. Ajo që doli në rrugë në fund të shekullit të 19-të ishte një flotë me furnizues të pavarur kokoshkash. Ata ishin si stërgjyshërit e kamionëve ushqimorë.

Meqenëse kokoshkat ishin të lira për t’u bërë, ato ishin gjithashtu të lira për t’u blerë, gjë që rriti popullaritetin e këtij trajtimi gjatë Depresionit të Madh. Depresioni rriti shpenzimet e konsumatorëve për artikuj luksoz më të lirë si kokoshka dhe filma, dhe të dy industritë u bashkuan. Teatrot do të lejonin një shitës të veçantë kokoshkash të shesë pikërisht jashtë teatrit për një tarifë ditore. Megjithatë, nga mesi i viteve 1940, kinematë kishin hequr dorë nga ndërmjetësi dhe filluan të kishin stendat e tyre koncesionare në holl. Prezantimi i stendës së koncesionit të drejtuar nga kokoshkat në kinematë e mbajti në këmbë industrinë e kinemasë dhe kokoshkat ka qenë një element kryesor për shikimin e filmave që atëherë.