Përmbytjet masive në Sidnei, dhjetëra mijëra evakuime

Dhjetëra mijëra banorëve u është thënë të evakuojnë shtëpitë e tyre në Sidnei, pas shiut të rrëmbyeshëm dhe përmbytjeve në qytetin më të madh të Australisë.

Rrugët janë bllokuar, me 18 urdhra evakuimi vetëm në Sidnein perëndimor dhe paralajmërime për të tjera që do të vijnë.

“Kjo është një situatë emergjente kërcënuese për jetën,” tha Stephanie Cooke, ministre e shërbimeve të urgjencës për shtetin e Uellsit të Ri Jugor.

Zona u godit nga përmbytjet në mars, duke vrarë 20 njerëz.

“Tani jemi duke u përballur me rreziqe në fronte të shumta, përmbytje të shpejta, përmbytje të lumenjve dhe erozioni bregdetar,” tha zonja Cooke në një konferencë për media.

Paralajmërimi i saj erdhi pasi Byroja e Meteorologjisë tha se deri në 350 mm shi kishin goditur zona të caktuara, duke rrezikuar përmbytjen përgjatë lumit Nepean.

Diga kryesore e Sidneit gjithashtu kishte filluar të derdhej brenda natës, një shqetësim i mëtejshëm për autoritetet.

Zonja Cooke tha se kjo ishte një “situatë në zhvillim të shpejtë” dhe paralajmëroi se njerëzit duhet “të përgatiten të evakuohen me një njoftim të shkurtër”.

Vetëm gjatë 24 orëve të fundit, 83 janë shpëtuar nga përmbytjet nga shërbimet e urgjencës, tha ajo.

“Fatkeqësisht tregon se njerëzit nuk po i dëgjojnë domosdoshmërisht këshillat që ne vazhdojmë t’i japim disa herë në ditë në lidhje me këtë ngjarje të përmbytjeve,” tha zonja Cooke.

“Unë me respekt po u kërkoj njerëzve që të shmangin udhëtimet jo të domosdoshme në këtë kohë.”

Ekspertët thonë se urgjenca e përmbytjeve është përkeqësuar nga ndryshimet klimatike dhe një fenomen i motit La Niña. Një La Niña zhvillohet kur erërat e forta fryjnë ujërat e ngrohta sipërfaqësore të Paqësorit larg Amerikës së Jugut dhe drejt Indonezisë. Në vend të tyre, ujërat më të ftohtë dalin në sipërfaqe.

Në Australi, një La Niña rrit gjasat e shiut, cikloneve dhe temperaturave më të ftohta gjatë ditës.